Quantcast
Channel: Ätligt – GladiGrönt
Viewing all 361 articles
Browse latest View live

Svenska päron på affären åsså egna päron odlade i norr

$
0
0

Päronet Clara Frijs såg lockande ut i fruktdisken på affären. Svenskodlat, men en sådan sort som inte går att odla här i norr och dessutom behöver sorten en annan päronsort som pollinerar. Och då är inte den heller härdig skulle jag tro. Omöjligt för oss norrlänningar…

Clara Frijs-päron

Men det är inte omöjligt om man planterar en bättre päronsort. Från Finland finns det flera härdiga sorter, och den bästa tycker jag är ´Suvenirs´, egentligen lettisk sort,  som ger stora söta päron. Vi fick mycket även i år, fast de mognade väldigt sent. Jag plockar in dem omogna så mognar de i rumsvärmen. Men då går det fort, så ofta hInner vi inte äta upp allt. Tråkigt nog gick en del till komposten för några veckor sedan, av den orsaken. Fler härdiga sorter finns, fast de ger små päron, ex ´Pepi´, ´Mljevskaja´ och ´Moskovskja´. Det finns exempel på att ´Pepi´ klarat många år i  inre Lappland. Och alla är de självfertila, så då måste man inte lyckas att hålla två päronträd vid liv. Vi har beställt ´Suvenirs´ till BillaBlom och hoppas på en leverans i maj. Vi får inte alltid vad som beställts av den, då sorten är så efterfrågad. Men ´Moskovskaja´ kan vara bra trots den lilla storleken. Jag har fått smaka ett sådant päron och det var tydlig god päronsmak.

Suvernirs-päron härdiga i zon 5

 


Tävling om fina boken Trädgårdsmyller

$
0
0

Denna vecka kan du vinna en toppenbok (sist i inlägget finns info om tävlingen)! Jag har sett fram emot boken alltsedan jag fick kontakt med författaren Christina Winter på Facebook. Redan där fanns en liten försmak av boken, med närbilder på gulliga insekter tillsammans med nyttiga kunskaper. Några smakprov av bokens bilder kommer här, alla fotade av författaren. Vi har alla hört om att antalet pollinerande insekter minskar, vilket hotar matproduktionen, men i denna bok finns det vi behöver veta för att ordna små paradis för pollinatörerna i våra trädgårdar. I en mångfaldsträdgård med blomning hela sommaren lockas de nyttiga insekterna som bekämpar bladlöss och all möjlig ohyra, får vi lära oss. Så vi som har en trädgård med många sorter, som mer liknar ett frimärkssamling, kan göra stor nytta! I ett helt kapitel lär vi oss också att ordna boplatser och insektshotell för de nyttiga krypen. HÄR kan du läsa lite ur boken och beställa den – om du inte skulle bli den lyckliga vinnaren.

Vad vore en sommar utan humlor och äppelblom!

Boken riktar sig lika mycket till den trädgårdsintresserade som till den som gärna studerar insekter. Författaren berättar vilka perenner som är mest omtyckta av humlor, solitärbin och fjärilar och bjuder på en  planteringsskiss som går att kopiera rakt av i den egna trädgården. Och kul att min favorit bärbusken blåbärstry lyfts fram tillsammans med röda vinbär som de allra bästa insektsmagneterna. Med bokens råd kan vi trädgårdsägare både göra en insats för insektslivet och samtidigt få balans så inte skadeinsekterna tar över, och inte minst – få mer och större bär och frukter! Och ett trevligt sällskap av bisurr och vackra fjärilsvingar.

Den sirliga guldögonsländan har larver som är duktiga på att äta bladlöss. Sländorna sitter gärna under äppelträdets blad.

Christina Winter skriver även i tidningen Hemträdgården. Hon är både hortonom och journalist vilket visar sig i en ytterst välskriven bok, både vad gäller fakta och ett lättläst språk. Närbilderna är helt i min smak med härligt blurr i bakgrunden. Och jag gillar extra att Christina kommer ihåg att ta upp skillnaden mellan olika odlingszoner i vårt avlånga land. Den här boken får man återvända till många gånger, alla tips blir för mycket att ta in och minnas. Två tips jag lägger först på minnet är att det blir bättre frukt om man har vissa blommor under äppelträden, för då gynnas nyttoinsekterna som ger sig på skadedjuren. Och så ska jag så gurkört i växthuset för att locka in humlor som hjälper mig pollinera tomaterna.

Både vackert och nyttigt med insektshotell

Vill du tävla om denna förträffliga bok, klicka då på fliken Tävling längst upp här på sidan och svara på en mycket enkel fråga. Tävlingen pågår till fredag 1 december 2017 kl 21.

 

Tävling om nya boken Kryddväxter!

$
0
0

Boken utkom redan 2010 men återkommer nu i en ny lite reviderad upplaga. Med författarna Marie och Björn Hansson kan det inte bli annat än en önskerepris. Precis som deras tidigare böcker kommer denna att bli en bok som inte få stå stilla i bokhyllan länge. Deras tidigare faktaspäckade bok Perenner har jag nära nog nött ut – Sveriges mest sålda perennbok, där man hittar allt man behöver kunna för att odla perenner. Boken Kryddväxter har samma upplägg och nyutgivningen ligger rätt i tiden, då egenodlat blivit trendigt. Och alla kan ju odla kryddor, såväl på lägenhetens fönsterbänk som i villaträdgården.

Bibeln för dig som vill odla kryddväxter

Inspirerande bilder från olika trädgårdar och vackra illustrationer ger lust att bara köra igång. Och det bästa är att med hjälp av lexikondelen får man kunskaperna för att lyckas. Även små recept är insprängda bland beskrivningarna, allt från salva till te och bak. Nytt för mig var att nejlika och purpurkvanne är ätliga och användbara. Att binda kryddkransar var en fin idé, kransen med dillkronor gillade jag extra. Och jag ska särskilt studera mina favoriter spansk körvel som har så god lakritssmak och stevia som ger ett kalorifritt sötningsmedel. Tänk vad mycket gott och nyttigt man kan odla. Ja, och när man studerat denna bok – då kan man definitivt!

Vill du tävla om boken är det bara att klicka på fliken Tävling längst upp och svara på en enkel fråga. Vill du köpa boken finns länken HÄR.

Tävlingen avslutas fredag 8 december kl 21, så hinner vi fler tävlingar före jul!

Vårt fina svenska juläpple

$
0
0

Ett av mina favoritäpplen har jag laddat upp med inför jul. Vacker röd färg, saftigt och sött med aromatisk smak och ett ganska tjockt skal. Det är också bra för att fruktköttet inte brunfärgas så fort när man skär upp det, och många allergiker lär kunna äta äpplet. Men är det bra med tjockt skal? Jo, om man vill använda äpplet till en krans eller annan utedekoration, så håller det sig bättre. Med äkta äpplen i en dekoration är enda nackdelen att kan fåglarna ta sig en tugga. Men de ska väl också har jul och man kan sätta dit nya äpplen. Här ser du exempel på en juldekoration med just de äpplena. HÄR finns beskrivning på hur du gör den. Nu undrar du vilket äpple jag menar. Jo, Ingrid Marie! – och många fler med mig gillar det också.

Äpplet är gott på alla sätt. Till jul brukar vi göra hemgjord rödbetssallad och där får Ingrid Marie också vara med precis som i den stora fruktsallad vi gör till Ris a la Malta, som räcker  flera dagar. HÄR bjuder jag på ett enkelt läckert efterrättsrecept med äpple. Jag satsar på att få egna Ingrid Marie och har ympat sorten på en härdig grundstam (=rotsystem) som ska göra att sorten klarar sig här fast den inte gör det i vanliga fall. Hoppas att det stämmer och att den lilla plantan klarar vintern, sedan ska den få stå på bästa plats i trädgården.

Ingrid Marie-äpplen

Ingrid Marie blev valt till Månadens äpple i tidningen Land som berättar att äpplet uppkom av en kärnsådd i ett hallonland i Danmark. Sedan har sorten tagits till vara genom ympning så nu kan alla som vill frossa i det goda juläpplet. En äpplekärna som gror blir alltid en ny sort med nya gener, men mycket sällan blir det en bra sort. Ofta blir det suräpplen, eller som man sa förr – grisäpplen, för de blev grismat. Men nog kan du testa att så några äppelkärnor och se vad det blir! Det ångermanländska Förlovningsäpplet kom till så att ett par i Skog, Ångermanland, för länge sedan köpte ett äpple på förlovningsdagen och planterade kärnorna i en blomkruka som stod på bordet där de satt och åt var sin halva av äpplet. Och nu är sorten allmänt spridd. Vem vet, kanske du blir känd för din äppelsort!

Tävlingen om boken Kryddväxter har avslutats i kväll och jag kommer att dra vinnaren. Redan imorgon kommer en ny tävling om den nyaste beskärningsboken. Bra att ha om du vill ta hand om dina äppelträd! Och till veckan blir det fler tävlingar!

Granatäpplen till både jul och semester och för hälsans skull!

$
0
0

I juletid finns det fina granatäpplen att köpa. Jag gillar dem för att de både är så vackra till dekoration eller i fruktskålen och för att de är så goda. Läckert i grönsallad, fruktsallad, i bål eller i en drink och gott att äta som små karameller. Eller häll en hög över den uppskurna älgsteken! Ja de passar till det mesta. Väldigt nyttiga är de också – visste du att granatäpple innehåller ovanligt mycket olika antioxidanter, bland annat tanniner och flavonoider? När vi var på Kreta en höst fick vi se dem växa i Botaniska trädgården nära Chania, som har många olika av de exotiska frukter vi köper här hemma. HÄR kan du läsa mitt inlägg om Botaniska. Ett toppenbra besöksmål för hela familjen!

Granatäppleträd i Botaniska på Kreta

När vi var på Mallorca fick vi plocka granatäpplen. Ett av nöjena med att åka till varmare länder är både att se och plocka och äta exotiska frukter. Ja, det brukar gå bra att plocka bara man frågar, ibland får man inte ens betala, det är väl som med våra äpplen som vi har i överflöd, när vi kastar bort eller låter ruttna. Ett minne är också när vi sökte ett ställe att få plocka apelsiner. Vi knackade på där det var uthyrning, tänkte det var okej, och ägarinnan var så generös. Annars betalar man gärna för upplevelsen att få plocka apelsiner. Just då var apelsinerna inte mogna, men hon tyckte att vi skulle plocka av hennes kakifrukter, samma som vi kallar sharon. Fast dessa var mycket större, rödare, välmogna och väldigt saftiga. Hon tyckte inte om dem och sa: – Plocka så mycket ni vill! Och vi plockade…fulla ryggsäcken…och vi åt tills magen protesterade. Ett kul minne.

Omoget granatäpple på Kreta. Så vackert!

I ICAs tidning läste jag att granatäpple kan skydda mot cancer, enligt ett forskningsresultat, och att juicen kan vara bra för diabetiker, är bra mot hjärtsjukdomar, minskar inflammationer med mera.Och HÄR  på Eldrimners sida finns mycket intressant att läsa om alla nyttigheter i bär och frukt.

Granatäpplejuice är toppen för hälsan

När vi var i Israel fanns det nypressad granatäppeljuice att köpa. Jag tycks minnas att den var stark men god, så jag köpte mig nyligen en dyr juiceflaska på hälsokosten. Den var dock för stark, det var nog de nyttiga tanninerna vi kände, de finns också i exempelvis aroniabär, som får den sträva och beska smaken av tanniner. Mer om det på Eldrimners sida.

I Israel kunde man köpa både färskpressad apelsin och granatäpple

Jag frös in vår överblivna starka juice i små förpackningar så vi får dricka lite eftersom. I en israelisk studie räckte en halv deciliter per dag för att få blodtryck och åderförkalkning att minska hos försökpersonerna. Så nog ska vi dricka upp juicen. Färska granatäpplen är helt klart goda, men kan vara bökiga att skala. Här finns ett bra tips, fast mer än 10 sekunder behövs det ändå. När kärnorna är loss brukar jag lägga dem i kallt vatten så små bitar av hinnorna flyter upp och kan tas bort, det är där det beska sitter.

Trädgårdsdesign hos bostadsrätten

$
0
0

Mitt första år som trädgårdsdesigner fick jag ett stort uppdrag hos en bostadsrättsförening i Örnsköldsvik och jag tar en sväng förbi ibland och tittar efter hur det tagit sig. Det är alltid enklast att designa om man väljer ett genomgående tema. Här hade jag tänkt ”Ätligt”, eftersom det är en stor trend med närodlat och det kan vara trevligt för hyresgästerna att kunna plocka bär och frukt. Det kan vara precis lika vackert ändå. En bra princip vid design är att inte placera det största eller mest iögonfallande objektet i mitten, utan använda gyllene snittet, alltså att placera på en tredjedel in från sidan räknat. På bilden kan du se att äppelträdet står ca 1/3 in räknat från höger sida. Gyllene snittet finns mer att säga om men det får jag ta i ett separat inlägg.

Växter i tre höjder

Här fanns det förut ett gammalt, tätt, högt buskage. Ett sådant ger en otrygghetskänsla när man sitter bakom, för man behöver inte bara skydd utan också utblick. Gången fram till nästa hus bestod av övervuxna skifferplattor, nu blev det istället en grusad gång med kantsten enligt alla konstens regler. Förre vaktmästaren gjorde ett bra jobb där. Jag brukar välja minst tre olika höjder, här blir äppelträdet högst, och lägre höjden är körsbärsbusken på stam till höger som blir cirka 2 m, och så bakom bänken ska det vara två bukettapel som blir 1,5-1,8 m. Den ena har dött så det får vi fixa till våren. HÄR kan du se hur fin busken blir som stor. Jag hoppas att så småningom ska torkvindan de vill ha där att döljas. Perennerna står för den lägsta höjden och även den marktäckande bärbusken blåbärstry ´Anja´. När jag valde den var den rätt ny för mig men nu har jag sett att det är en toppenbra marktäckare mot ogräs och väldigt goda och nyttiga bär. Väldigt härdig och tålig, just sådana växter som behövs i sådana här miljöer. HÄR kan du se ´Anja´.

Superbra marktäckare under äppelträdet är flocknäva

Flocknävan, Geranium macrorrhizum, har verkligen fyllt upp bra under äppelträdet. Ingen har beskurit trädet, så till våren ska jag dit och fixa det och göra en del annat. Flocknävan släpper inte upp ogräsen och den dör inte av att man trampar där när det är dags för äppelplockning. Dagliljorna med sina böjda smala blad ger fin kontrast även när de inte blommar och den mörka nävan Geranium ´Espresso´ valde jag på temat ätligt, fast den nu inte är det, men kaffe brukar brukar man i alla fall inta. Precis i vårens första bladutspring är bladen så mörka och vackra. Den torde också bli fin av att klippas ner efter blomning precis som andra nävor. Och faktiskt är dagliljeknoppar ätliga, i Ostasien används de i matlagningen. Det har jag också nämnt i en artikel jag skrivit om dagliljeträdgården hos Bitte Nilsson i Hörnett. Artikeln publiceras i början av februari i tidningen Trädgård Norr.

Ewert vaktmästare på Vattentornets BRF

I höstas ringde den nye vaktmästaren Ewert och ville ha lite råd. Kul att det finns intresse att sköta om på bästa sätt. Det mesta hade lyckats bra, men något hade dött och där kommer ogräset fort. Min idé var att marktäckarna skulle hålla undan ogräset. Jättedaggkåpan som är överblommad funkar jättebra, men enligt Ewert tyckte hyresgästerna att den bredde ut sig för mycket. Då är bästa rådet att klippa ner den när blommorna börjar vissna. Om den tillåts fröa sig kan det bli för många daggkåpor och om man klipper ner den kommer nya fräscha blad. Ewert hade prövat klippa med häcksaxen, det låter praktiskt. För något år när jag var dit under sommaren hade det blivit så här frodigt. Trädet i bakgrunden är purpurapeln ´Rubin´ som blommar så vackert i rubinrosa på försommaren. HÄR kan du se min blommade purpurapel. Längst ner i inlägget bjuder jag på skissen till denna uteplats som alltså inte är samma som den första bilden.

Lättskött med mycket marktäckare, jättedaggkåpan med sina gulbruna vissna blommor är det dags att klippa ner.

Här kommer ritningen till uteplatsen på bilden. Jag har tänkt att från tidig vår och ända tills hösten ska något blomma. Även några doftande buskar finns med. Hoppas mobilbilden är tillräckligt tydlig och att det går att läsa namnen, ifall du vill veta de svenska växtnamnen,där de fattas,  genom att googla. Sortnamnen har jag för säkerhet skrivit längst ner i inlägget.

Ritning för uteplats med växter för soligt läge

Röllika ´Cerise Queen´
Jättedaggkåpa Alchemilla
Echinacea ´Magnus´
Philadephus ´Mont Blanc´
Ros ´Louise Bugnet´
Forsythia ´Northern Gold´
Physocarpus ´Dart´s Gold´
´Rubin´prydnadsäpple (purpurapel)
Waldsteinia
Nepeta x fassenii
Chokladkörsbär på stam
Tulipa tarda (lökväxt)
Spirea ´Candle Light´

 

 

 

Fina äpplen blir det på spindelträd, spaljéträd och äppelhäck

$
0
0

I år ska jag plantera ut mina små äppelträd som stått nedgrävda tillfälligt. Träd med svagväxande rotsystem (kallas grundstam) ger små träd och jag har några väntande med grundstam P60, som ska få bilda en liten äppelhäck. Några av dem ska också bli spindelträd – ja, inte ska jag föröka spindlar, utan växtformen som mer liknar en julgran kallas så. Grönt Kort-utbildningen i beskärning jag gick, gav inspiration till allt detta. Man kan göra så mycket kul med fruktträd och frukten blir jättefin. Från kursen fick jag ta med mig ett litet träd och var snabb att hugga ´Drakenberg´ som vår lärare tyckte var bland de bättre. I höstas hade det lilla trädet redan fått en jättestor fin frukt. Men det är en gåta vart den tog vägen. Så jag får smaka nästa år istället…

Äpple ´Drakenberg´ grundstam B9

´Drakenberg´ uppges vara ett mört, saftigt, sött och lite syrligt dessertäpple med god arom. Ger mycket frukt och mognar i september/oktober och håller sig till jul. Visst vattnas det nu i munnen? Härdigheten uppges till zon 3-4, men eftersom mitt träd växer på svagväxande grundstam B9 kan jag lägga till 1-2 zoner! Så då klarar sig mitt träd bra i Nordingrå! B9-grundstammen har bara en nackdel, att rotsystemet är vekt, så stöd och bevattning måste jag sköta. Även grundstam P60 ger härdigare träd. Ett bra tips för oss norrlänningar! Detta träd ska jag forma som ett spindelträd, det kommer att likna trädet på nästa bild.

Spindelträd på våren i Gamla Linköping

Spindelträd får inte bli högre än 2,5 m och från år 2 binder man ner grenarna med tyngder så de växer horisontellt. Eftersom trädet är smalast upptill får all frukt ljus, vilket är förutsättningen för fin frukt. På ett sådant här träd blir det mycket frukt då det bildas mer fruktved (blomknoppar) ju mer horisontell grenen är och mindre med blomknoppar om grenen växer rakt upp. Man får hålla efter med beskärning så att gamla grenar tas bort och nya släpps fram. På unga grenar blir det större och finare frukt. Ett smart odlingssätt, alltså.

Verrierpalmett samlar värme från väggen

Verrierpalmett mot en vägg klarar sig mycket bättre eftersom växtplatsen blir varmare. Något igen för oss norrlänningar! Verrierpalmetten som liknar en kandelaber, tar en del tid att sköta, men visst är den snygg även utan frukt och blad. Jag har både ´Cox Orange´och ´Ingrid Marie´ på grundstam P60 som ska prövas. De är inte alls härdiga men invid en solig vägg räknar jag med att lyckas. De är ju såå goda. Vill man ha sorter för varmare zoner är en annan bra idé att ympa in i befintligt träd. Då blir ympen 1 zon tåligare. Lite svårt kan allt detta vara, men det går att lära sig. Du som bor i Örnsköldsvik kan hänga med på någon av mina trädgårdskurser i vår. Jag kommer att erbjuda förutom grundkurs även beskärning och att ympa sitt eget svagväxande träd och ympning på gamla träd mm. Om något år när jag börjar ha mina spaljéträd igång blir det också kurs i att beskära och sköta dem. Kurserna kommer att finnas HÄR på Sensus Örnsköldsvik. Ring mig gärna för mer info :0736-372212.

Ett spaljerat träd är som ett konstverk

Ja, och så tänkte jag ju göra en äppelhäck. Den kallas vågrät kordong och blir så tjusig. Bra avgränsningsalternativ som ger väldigt fin frukt. Jag ska leta fram bild på en sådan så får du se något extra. Så länge kan du titta HÄR på en grann äppelgång. Fortsättning följer…

Nyskördade grönsaker!

$
0
0

Färsk svartkål i januari är inte illa! Vi glömde skörda före jul och nu var kålen lika fin, där den skyddats av 1 meter snö. Ett tufft uppdrag tyckte mannen som grävde upp allt. Han hade redan fått skotta massor av snö vid sommarstugan i år. Inte bara växthuset utan vägen, tak och altaner har begravts i snöfall efter snöfall. Nu kan vi i varje fall göra mycket gott och nyttigt av kålen. Grönkålssoppa ska vi prova för första gången och kanske vi gör vår vanliga goda LCHF-paj. En av de godaste pajer jag smakat. HÄR finns receptet till den. Faktiskt har jag lagt ut en hel del LCHF-recept. Du hittar dem om du skriver in LCHF i sökrutan längst upp. Och en god sallad ska vi göra av svartkål, sötmandel och russin, allt hackat i bitar. Blir soppan bra kommer det receptet här framöver.

En full kasse svartkål att ta hand om

 


Nu kan du vinna Safthushållningsboken med många nya recept!

$
0
0

Många gånger har jag funderat på om det skulle gå att göra något gott av fler bär och blommor än de vanliga. I Safthushållningsboken av Petter Bergström på Natur och Kultur finns svaren. HÄR kan du provläsa lite ur boken. Jo visst kan man använda de små frukterna på bukettapeln, de gula forsythiablommorna, ja till och med scherminens doftande blommor. Och från naturen kan vi plocka rallarros och älggräs. Jättebalsamin som man kan hitta som förvildad kan bli en mild, knallrosa saft. Börjar du nu bli intresserad så finns info om tävlingen längst ner i detta inlägg.

I bokens början får vi en gedigen genomgång av alla nyttigheter som ingår. Mycket fakta är det, men lättläst och ibland med en humoristisk kommentar. Författaren har en enorm kunskap om hur vi påverkas av olika ämnen, hur olika tillsatser påverkar och inte minst – hur vi kan lyckas med tillredningen. Även råden för att rädda allt om vi har misslyckats finns här.

Bästa tipset i boken, tycker jag är rådet att lagra saften i 6 månader, då blir den strävaste aroniasaft riktigt god. Många nya smaker och kombinationer bjuds vi på. Ett recept som jag ska prova på, är saft på rosenblad, enbär, timjan och havtorn. Och till våren ska jag vara på hugget och plocka granskott till granskottsaft. Jag gjorde en liten sats i fjol och gömde tyckte jag, för att göra en fin sorbet. Men tänk nu har någon druckit upp det mesta! Vi får se vad safttjuven gillar de nya safterna!

 

Lyckad groning av chilifrön – eller misslyckad…

$
0
0

Chili behöver sås tidigt och den snyggaste ´Jamaican Bell´ vill jag ha i år också. Se bilden längst ner, då förstår du! Jag har ett bra sätt att förgro fröna. Bara att lägga på fuktigt hushållspapper i en burk med lock och ställa riktigt varmt. Det betyder hos mig badrummets golvvärme. De behöver ju extra varmt för att gro. Men sedan har burkarna stått där i nästan 2 veckor!

Förgrodda chilifrön

Så fröna har alltså grott för många dagar sedan. Jag vet att de kan klara sig rätt länge på papperet, men nu började det bli på gränsen. De behöver ju jord med lite näring också.

Chilifrön grodda på papper

Nu gällde att vara försiktig och pillra isär rötterna. I lådan har jag lagt fin plantjord i botten och uppepå steriliserad såjord (HÄR kan du läsa det populära inlägget om hur du steriliserar jorden och slipper blomflugor=sorgmyggor). Så nu ska chilisarna klara sig ett tag – ifall jag är lika senfärdig med omplanteringen…

Vattna frögroddarna varsamt uppifrån – inte så häftigt som på bilden när jag försöker fota samtidigt!

När jag sår frön direkt är det bäst att låta sådden dra upp vatten från ett fat, men nu behövdes vatten uppifrån för att rötterna riktigt ska få kontakt med jorden. Inte tror jag att alla klarar sig denna gån, jag är glad om jag får en enda så här fin planta som jag såg i Botaniska trädgården på Kreta.

Vackraste chilin ´Jamaican Bell´

 

Bloggen firar 6 år med att dela ut 5 fröpaket med 7 fina sorter!

$
0
0

Bloggen firar 6 år med utdelning av fröer! IDAG SÖNDAG HAR MÅNGA REDAN ANMÄLT SIG FÖR FRÖN OCH DE FEM FÖRSTA FÅR SINA FRÖN PÅ POSTEN! TACK ALLA SOM DELTOG OCH TACK FÖR UPPPMUNTRANDE ORD OM BLOGGEN! Det var egentligen 15 februari vi skulle ha firat men då låg bloggen nere några dagar på grund av tekniskt fel. Jag hann tänka på om den inte skulle komma igång igen. Vad mycket som skulle försvinna, och vilket jobb att bygga upp en sida igen. Och vad tomt utan bloggen. Men nu är vi på banan igen! Ett paket med 7 påsar av fina fröer från min trädgård går till de fem första som mailar till info@gladigront.se och skriv ” Fröpaket” i rubriken. FÖRST TILL KVARN! Lite såråd finns under bilderna och du kan använda sökrutan här uppe till höger. Skriv ex stratifiera eller ljusgroende så får du mer info!
Dessa sorter är det:

Blå bergvallmo, Meconopsis. Ljusgroende. Vill ha svalt efter groning.

Söt rödbrun tomat ´Chocolate Cherry´

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Även den röda tomaten Gardener´s Delight, stor körsbärstomat, kommer med. Världens godaste?Åsså…

Klätterväxten Törnrosas kjortel, ljusgroende. Tas in för vintern.

Och…

Chili ´Jamaican Bell´ blir stor som en buske. Behöver 25 grader varmt för att gro.

Slingerstormhatt Aconitum hemsleyanum ´Red Wine´, behöver stratifieras för att gro.

Purpurkvanne, Angelica gigas. 2 årig men frösår sig själv så den återkommer varje år. Ljusgroende.

 

Lätt som en plätt: Så här blir en kruka basilika många plantor

$
0
0

Så mycket basilika att man kan göra mängder av egen pesto är lätt att ordna. Köp en kruka basilika i matbutiken och sätt sticklingar. Lika lätt som att rota pelargon.
Gör så här: Klipp av toppskotten 5-8 cm långa och behåll bara några blad i toppen.

En planta basilika kan bli många

Se till att du klipper precis under en nod, där det suttit blad, för just där finns växtens rotningshormoner som skickar fram rötter. Det gäller de flesta växterna. Till höger på bilden ser du de små bladen som du ska plocka bort och sedan klipper du precis under noden. Att skära av med vass kniv kan underlätta för sticklingen att dra vatten, men basilika är inte så kinkig, bara man har en plastpåse över, behöver den inte så mycket vatten. Basilika är så lättrotad att den kan skicka ut lite rötter längs med hela stjälken, men mest ändå vid noden.

Klipp av sticklingen precis under noden

Nu finns det två sätt att rota sticklingar.

  1. Som man gjorde förr – sätt i ett glas med vatten tills det bildats rötter. Plantera då i jord och vattna uppifrån (helst såjord som är svagt gödslad)
  2. Som experterna säger är bättre – sätt sticklingen direkt i såjord, vattna och ha över en plastpåse tills den rotat sig.

Som man rotade sticklingar förr i ett vattenglas

De sticklingar som fått rötter måste bilda nya rötter i jorden, för de rötter som redan bildats funkar bäst i vatten. Därför sägs att detta sätt tar längre tid än att sätta direkt i jord. Har man inte tid att sätta i jord direkt, så kan sticklingarna förstås stå i vatten för att klara sig. För mer än 2 veckor sedan köpte jag en basilika och klippte sticklingar som stått i vatten och väntat. Nu har de rötter, så jag kan testodla dem samtidigt som sticklingarna från den basilika jag köpte idag. Viktigt för bägge sätten är att de nyplanterade sticklingarna inte tål stark sol förrän de rotat sig och de behöver en plastpåse över. Plastpåsen håller fukten så det behöver inte vattnas förrän de rotat sig. När de gjort det och börjar växa ska de toppas flera gånger för att ge många sidoskott. Och påsen ska av förstås!

En halvt genomskinlig soppåse är perfekt att ha över som ett litet växthus.

Ibland kan man också lyckas att få själva den köpta plantan att rota sig i större kruka. På den här behöll jag bara några stjälkar och planterade. Först klippte jag lite i rötterna för det var rotsnurr i den lilla köpekrukan. Så hittade rötterna lättare ut i jorden istället för att fortsätta att snurra på.

Omplanterad köpt krukbasilika har blivit ranglig och behöver toppas

Nu när den börjar få fart måste jag toppa, så att den förgrenar sig. Se till att det finns något blad kvar på varje stjälk. Det avklippta är bara att äta upp, eller göra till sticklingar igen! Så kan man fortsätta och få fler och fler basilika. Men om det växer mycket och man skördar mycket behövs det gödsel därefter. När det blir sommar kan de stå ute, men bara om det är en varm sommar, annars är det inne eller växthusets värme som gäller.

Den toppade basilikaplantan kommer snart med många nya blad

Kortkurs: Skapa 2 egna äppelträd

$
0
0

Kom med fm 14/4 och skapa 2 egna äppelträd med ympning! Plats: Gullängets EFS, Örnsköldsvik. ev flyttas till vardagkväll. Det blir små träd som är mycket härdiga och det går att välja ex Aroma och andra sorter som inte går så bra i vanliga fall! Anmäl snarast så vi hinner beställa material. Kursavgift inkl material 395 kr. För anmälan se under fliken Trädgårds o floristkurser.

´Melba´ ett av de godaste äpplena

´Melba´på tillväxt

6 tips för att lyckas med tomatplantorna

$
0
0

Tomatfröna kom upp så bra, men plantorna blev så ömkliga när jag inte tog mig tid att ta hand om dem. Här kommer 6 punkter som ger fina plantor.

Så här såg de stackarna ut för några veckor sedan! Smala som sytrådar!

  1. Ljuset
    I fönstren är det alldeles för lite ljus den här tiden, då använder jag lysrörsbelysning. Det finns många olika belysningar man kan köpa, men billigast är vanliga lysrör 20-30 cm ovanför plantorna. Man räknar med att 100 W lysrörsljus/m2 är tillräckligt. Med hjälp av en timer kan man ha ljuset på 16 timmar/dygn. Med bra belysning kan man odla var som helst när fönstren inte räcker till.
  2. Temperaturen
    Tomatplantor gillar visserligen värme på sommaren, men då växer de i massor av naturligt ljus. Inomhus blir det inte samma sak, så då behöver man sänka värmen till 15-18 grader för att de ska bli knubbiga och fina.
  3. Plantera om
    När småplantorna fått sina första karaktärsblad, de som kommer efter de första hjärtbladen, är det dags att sätta var och en i en egen kruka. Börja med en 9 cm kruka och plantera om flera gånger i allt större kruka. De växer sämre om de direkt kommer i en jättestor kruka. Noppa eller klipp lite lätt i rötterna så förgrenas de bra. Välj en bra välgödslad jord, gärna ekologisk. Tomatplantor är tåliga så visst kan de stå och trängas i såkrukan ett tag, då brukar jag trycka ner lite hönsgödselkorn i såkrukan, så kan de klara sig.
  4. Gödsla och vattna
    Efter några veckor är gödseln i jorden förbrukad, då är det dags att börja gödselvattna. Bäst är att blanda lite gödsel i vattnet vid varje vattning. Forskning visar att då växer de som bäst. Vattna igenom rejält och låt torka upp lite före nästa vattning. I år kommer jag att prova på Weibulls ekologisk tomatgödning på flaska. Den innehåller extra av kalium som ska göra tomaterna sötare. Den kommer också på BillaBlom till ett extra bra pris!
  5. Åtgärder om de ändå är rangliga
    Tomater kan rota sig längs hela stjälken så om de är rangliga kan du sätta ner dem djupt vid omplantering, men ta bort alla blad som kommer under jordytan. En riktigt tanig planta kan man snurra runt runt inne i krukan innan jord fylls på. Eller halshugg plantan som Farbror Grön har tipsat. Ta alltså översta delen av plantan och sätt i en kruka med jord så rotar den sig där. Men lite försening blir det av det tillvägagångssättet. När plantan blivit större kan du också rota tjuvarna (sidoskotten som ska bort) och få fler plantor. Busktomater ska man inte tjuva.

    Tomatplantorna är satta längst ner i krukan, huvudsaken några blad sticker upp. Nästa gång i djupare kruka kommer de ännu längre ner.

  6. Smek dina plantor
    Det sägs att plantor växer bättre om man pratar med dem, kanske de får mer koldioxid så. I varje fall blir de stabilare och knubbigare om vinden blåser, så då får du vara vinden och dra handen över plantorna då och då, så känner de att de måste blir stadigare för att klara ”blåsten”.

    Nu har de äntligen fått komma till odlingsrummet. Trots brist på fönsterljus trivs de bra där under lysrören!

Tomater är bland det mest lättodlade man kan tänka sig bara de får värme under sommaren. Har du inget växthus går det bra med en inglasad altan eller i ett soligt fönster, längre fram i alla fall. Välj sorter efter utrymme.

Mina tomater i år: ´Romello´ F1 plommontomat fick jag tips på av en kund, ´Sungold´ sägs vara den sötaste, ´Green Kiwi´ tycker jag är ännu godare, ´Kakao´ ny hos Impecta vill jag prova och ´Yellow Pearshaped´ ger variation. Tänk vad kul med många olika tomater!

Och tomater är bland det mest nyttiga också. De innehåller lykopen som kan motverka cancer och hjärt-o kärlsjukdomar mm. Lykopenet gör ifrån sig bäst i tillagade tomater och vi kan kallt räkna med att egenodlade är nyttigare än de hårt drivna från stora odlingar. Inte blir man tjock av tomater heller, så det är bara att äta. Någon sa att man kan äta 15 kg tomater om dagen utan att det blir för mycket! Med så stor åtgång vill det till att odla upp många plantor, ha, ha! HÄR kan du läsa mer om nyttigheten.

Av fjolårets sorter vill jag också ha rödbruna tomaten ´Chocolate Cherry´ som är barnbarnens favorit, bifftomaten ´Brandy Wine´, klassikern ´Gardener´s Delight´ och ´Mei Wei´ som en del tycker är den godaste. Alla de fröna har jag sparat från mina egna tomater.

Persikoplommon blommar för första gången!

$
0
0

Visst, inte blommar trädet ute nu, men en kvist som jag tog in till påsk visar små knoppar som slagit ut till doftande blommor! För bara 2,5 år sedan satte jag det väldigt lilla trädet som heter ´Mi Tao Li´, en sort från Kina, härdig i zon 5. Nu hade en gren fläkt av på grund av snön så då fick jag en kvist till vasen. Det som är kvar av trädet ger säkert också några blommor. Jag får se om trädet orkar bära fram frukten. 60 grams runda gulröda frukter ska det bli. Plommon som liknar persikor! Spännande! Vi försöker få hem några träd till BillaBlom. Vill du ha är det säkrast att förbeställa.

Persikoplommon ´Mi Tao Li´ Bild: Blomqvist plantskola

Plommon är ibland sent bördiga så man får vänta på frukten. Men vem vill det? Min vanliga ´Czar´ är också tidig, blå söta och goda plommon i massor och klarar zon 4-5. Ifjol var ett dåligt fruktår, men i år ser jag fram emot att äta plommon tills magen sätter stopp! Och hoppas få smaka åtminstone ett enda persikoplommon!


Lär dig beskärning ! Kurs i Örnsköldsvik!

$
0
0

På kursen ”Frukt i norr- odling och beskärning”  lär jag dig att lyckas med fruktodling, från sorter och plantering till beskärning. Vi träffas 4 gånger med start redan nu på söndag 8/4 kl 18.30-21.00. Det blir både teori och praktik. Kostnad 890 kr. Några platser kvar- snabba ryck! Anmälan till Sensus (se under fliken trädgårds- och floristkurser) eller ring mig 0736-372212. Jag har Grönt Kort i beskärning, en utbildning genom Riksförbundet Svensk trädgård.

Välkommen på beskärningskurs!

 

Odla kiwi i Sverige – inget aprilskämt!

$
0
0

Ja, de stora kiwi vi köper på affären går inte att odla här, men väl minikiwi av olika sorter. Dessa godingar smakade jag när jag gick Grönt Kort-kursen i Sörmland. Så söta och läckra. Man äter dem med skalet. Och det finns flera sorter som klarar zon 5.

Minikiwi Actinidia Minikiwi-Gruppen

Jag har inte fått frukt på min egen planta än, kanske det behövs en pollinatör. Jag har sorten ´Dr Szymanowski´ som lär vara självfertil eller så har jag fått fel sort, för den har blommat i massor men inte gett nån frukt. Oftast behövs både hane och hona för pollineringen, Men självfertil är bäst då de blir så stora, 3-4 m höga och slingrar iväg åt alla håll.  Sorten  ´Annikki´ är i alla fall självfertil, den kommer att finnas några stycken på BillaBlom. Först till kvarn…men vi öppnar inte förrn snön har smält. På tal om april- igår snöade det igen! Som om det inte skulle vara nog. I veckan var vi till stugan i Nordingrå. Trädgården är fortfarande begravd under 1 m snö. Oj,oj.

Är vi svenskar beredda på katastrof?

$
0
0

Vi bor i ett rikt välordnat land, vi har sluppit krig och stora naturkatastrofer. Klart att vi har det bra. Men vi har inte beredskap om det skulle bli en katastrof av något slag. Vi importerar hälften av allt vi äter och dessutom behöver vi köpa in bränsle med mera för att bönderna ska kunna odla vår och kossornas mat. Förr fanns det beredskapslager, men det har våra beslutande aningslöst lagt ner. Och dessutom bantat försvaret och sålt anläggningar som nu behövs! I Finland är man självförsörjande på livsmedel till 80 %, men så har de krig och svält i färskt minne. Vi är nog för ljusblå. Men det finns s k preppers som har ett lager av mat och förnödenheter, ja till och med en färdig flyktplan och en bil som står klar. Så långt behöver man inte gå, men vi måste börja ta eget ansvar då samhället inte gör det. Nu är det upp till var och en. Vi lever i ett mycket sårbart samhälle fast vi på landet har lite större möjligheter att klara oss. Därför kommer det att skickas ut information till alla hushåll om hur vi ska ordna vår hemberedskap. Någon gång i maj kommer det från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

När elen är utslagen behövs kontanter om man ska kunna handa. Och ficklampor med batterier för att ta sig fram. Foto Thomas Henriksson MSB

Ett litet lager med konserver, vattendunkar och spritkök kan göra att även den som bor i lägenhet klarar några dagar vid exempelvis ett strömavbrott. Och kontanter behövs för att kunna handla. Och vi som har en trädgård kan kan odla vår mat och lagra rotfrukter och potatis över vintern. Någon påstod att man kan leva på bara potatis, för den innehåller alla ämnen man behöver. Se på dennas intressanta video så får du veta allt om hur mycket vi köper, vad vi skulle kunna använda och vad vi måste ändra på. Den handlar mest om odling av mat, men är en bra väckarklocka även för den som inte har möjlighet att odla.  Många fakta man inte visste förut. Får vi problem med import av mat ligger vi illa till. Exempelvis så är det bara 3% av frukt och bär vi köper, som kommer från Sverige, medan vi låter massor av frukt ruttna i trädgårdarna.

Det vore intressant att höra om du har tänkt på att lägga upp ett krislager. Skriv i kommentarer!

 

 

Underbar vårblomning i vitt – tips på buskar och träd

$
0
0

Oj vad jag längtar efter att snön ska försvinna och våren komma på riktigt. Då får jag trösta mig med bilder på vad som komma skall. Den lättskötta bukettapeln är en riktigt pärla, med en överdådig blomning.

Bukettapel i full blom

Inte sämre när den är i knopp heller! Bra både för häck och som solitär. HÄR finns mer info om busken.

1000-tals blommor på gång!

Och vem kan säga nej till ljuvliga körsbärsblommor när man tänker på den goda skörden? Här blommar min buske `Berit´ som nu motsvaras av ´Lettisk låg´. Mycket härdig och bären är goda att äta när de är fullmogna och mörka. Finns förstås hos BillaBlom.

Många blommor lovar gott för körsbärsskörden

Prakthäggmispeln är också vacker när den slår ut med rödtonade blad. Den är fin att stamma upp, men på sensommaren får den lätt mjöldagg, en vit beläggning på bladen, om det är torrt. Så en hel häck med den avråder jag ifrån. Men en buske i alla fall. Bären är ätliga, små men riktigt goda.

Prakthäggmispel, Amelanchier lamarkii, i vårskrud

Och glöm inte bort alla doftande äppelblommor!

Ljuvlig äppelblomning ser vi fram emot

Alla bin och humlor gör ett bra jobb när de pollinerar frukt- och bärblommor. Utan dem ingen skörd.

När äppelträden blommar är humlor och bin lyckliga, även vi!

En vitblommade buske som finns i många trädgårdar inte att förglömma. Brudspirean gör verkligen skäl för sitt namn men blommar över fort. Sedan är den obemärkt, då får annat ta över uppmärksamheten. Den är billig och supertålig men ska inte klippas på våren – då blir det inga blommor! Klipp efter blomning om du bums måste klippa!

Så kallad brudspirea heter egentligen norsk spirea

Mer än en månad få vi vänta här i norr på blomningen, Det mesta blommar som bäst i början på juni som ibland skulle kallas vårmånad. Men i år hoppas vi på en bra trädgårdssommar  eller hur?

Förberedda för odlingssäsongen!

$
0
0

Nu börjar den intensiva säsongen för odlare. Mycket snö är kvar, men förberedelserna är i full gång. Sedan i februari har vi haft trädgårdskurser och i måndags var det dags att skapa äppelträd. Ett glatt gäng på 12 personer tillverkade 2 träd var, och någon slog till med 7 träd. Lite pilligt göra att ympa (foga samman) grundstammen (roten) med ädelsorten. Ingrid Marie, Aroma, Amorosa, Melba och många andra goda sorter blev det. Sedan planterades de i kruka, fast vi skrattade och tyckte mer att det såg ut som bara några pinnar. Men snart ska översta knoppen på stumpen börja grönska och till slut växa till ett träd, som kan planteras ut nästa vår eller höst.

Två personer fattas på bilden av måndagens glad kursgäng

Jag har inte hunnit blogga på några dagar. Nu när så mycket börja hända i naturen finns det alltid idéer och bilder, men då är det som mest att göra. I Sollefteå finns också många trädgårdsintresserade så på lördag åker jag dit för en riktigt lång kursdag. Sedan är det bara två gånger kvar på Fruktkursen, om odling och beskärning. Ett så intressant ämne tycker jag och tydligen många andra. Sedan hoppas jag att byvägen torkar upp så att vi kan få hem våra växtleveranser. Just nu är det omöjligt. Passa på och förbeställ det du vill ha. Vi går mer och mer över till beställning så vet vi att kunderna får önskade växter. Men en laddning härdiga fruktträd, bärbuskar och många olika rosor och perenner kommer garanterat. Vill du ha bergkörsbär se info här i högerspalten. Just nu ett extrapris på förbeställning!

Viewing all 361 articles
Browse latest View live