En trädgård utan träd är bara en… ja, just det… en gård! Har får du ett knippe viktiga råd för att lyckas och få ett träd som trivs och blir många år. Speciellt i kallt klimat är det petigt med planteringen. Hos ett träd som inte mår bra kan man oftast hitta orsaken i marken. Många är det som berättar hur de skaffar nya äppelträd allt eftersom det förra dött. Visst kan sådant hända en extremt svår vinter, men träd för rätt växtzon ska för det mesta kunna klara sig.
Vi måste vara extra noggranna med planteringen av fruktträd. Här kommer listan på fallgroparna:
![Gyllenkroks Astrakan och Lobo]()
Gyllenkroks Astrakan och Lobo
Fallgrop 1. Trädet får 50 cm djup matjord.
Ja, det är rätt, men om du i kompakt lerjord gräver en så djup grop blir resultatet att grubban blir fylld av vatten när det regnar. Om du dessutom har fyllt gropen med ett antal säckar torvmull som suger upp vattnet, får trädet för blött om rötterna, som behöver syre. När hösten kommer blir det minst sagt kallt om fötterna, speciellt när torven sedan fryser till en isklump. Detta är förödande för träd i kallt klimat.
ISTÄLLET ska vi göra så här: Gräv 3 dm djupt och 1 m brett. Är botten i gropen kompakt hjälper det att trycka ner en grep runt om i gropen och rucka på grepen. Att gräva ner en slinga med dräneringsrör är också bra, men kanske lite jobbigare att genomföra. Förbättra den befintliga jorden med kompost och brunnen (gammal) stallgödsel. Alternativt köper du på exempelvis Granngården, komposterad kogödsel på säck och barkmull som är finfördelad bark. Lägg på 5-10 cm av vardera jordförbättringsmedlen och blanda om. Även grovt grus (inte sandlådesand) kan blandas i, både plommon och körsbär gillar grusig, luftig jord. Lägg 2 dm liknande jord, ovanför marknivå, i en 1,5 – 2 m stor rundel, så att det bildas en platt kulle att plantera trädet på. Grästorven du grävt bort går att lägga som en krans längst ut i rundeln där du fyller upp jord. Om torven läggs upp och ner brukar det inte bli mycket ogräs. Det är bra att behålla mycket av den befintliga jorden, då trädet kan bli ”lat” och vill inte skicka rötter utanför gropen om det är för stor skillnad.
Fallgrop 2. Trädet planteras för djupt
Längst ner på stammen syns en böj eller knöl på trädet, där är äppelsorten sammanfogad med roten, ympad. Den knölen måste komma ovan jord.
Fallgrop 3. För lite vattning- eller för ofta
Bygg en liten vallgrav av jorden runt trädet så att det går att hälla hinkvis med vatten i gropen. Vid planteringen och sedan en gång i veckan bör det vattnas med 30-100 l beroende på storlek. Gå inte och småskvätta ofta med vattenkannan, då drar sig rötterna uppåt och blir torkkänsliga. En blöt jord är också kall och då rotar sig trädet långsammare. Bättre är att vattna sällan, men så mycket, att även omgivande jord blir blöt och kan vara en vattenreserv tills nästa vattningstillfälle. Att duscha trädet med vattenslangen kan man däremot göra ofta.
Fallgrop 4. Planteringsplats
Trädet får inte planteras på samma ställe som ett liknande har stått. Där det vuxit körsbär eller plommon kan du inte plantera någon av dem och vice versa med äpple och päron. Plantera på ett varmt och soligt läge om det är fruktträd eller bärbuskar. Undantag är svartvinbär som kan stå lite skuggigare.
![Buskkörsbär Berit]()
Buskkörsbär Berit
Fallgrop 5. Stödet
Stödkäppen ska sättas på den sida av stammen som är mot vindriktningen. Bind med ett material som andas, t ex juteband. Käppen får inte gå upp i grenarna, då kan de skavas vid blåst. Kapa käppen strax under nedersta grenen. Skada inte rötterna när käppen slås ner. Större träd kan behöva 3 kraftigare käppar, men till fruktträd brukar jag använda ett krattskaft. Ta bort stödet efter några år så att trädet inte blir ”lat”. Att ha ännu kortare käppar än jag sagt ovan, lär stimulera trädet till att rota sig fortare , när kronan får vaja för vinden.
Fallgrop 6. Gräs runt trädet
Låt inte gräset växa in mot trädstammen. Gräset tar för sig av näring och vatten, tänk bara på hur många meter gräset växer per sommar! Istället för att rensa och hålla öppen jord brukar jag plantera marktäckande växter. HÄR kan du läsa mer om en sådan. I vår plantskola har vi många olika marktäckande växter att välja på.