Quantcast
Channel: Ätligt – GladiGrönt
Viewing all 361 articles
Browse latest View live

Växthusplaner

$
0
0

Nu är det tid att planera för växthuset vi beställde före jul. En magsjuka har däckat mig, så nu är det ungefär vad jag orkar. Först måste vi få tag på bränt tegel, sådant där gammaldags lite flammigt i terrakottafärg och jag önskar mig begagnat tegel som ser mer rustikt ut. För jag vill ha ett murat grund som både är vackert och håller värmen. Det är prio ett. Tar gärna emot tips om var det går att hitta i närheten. För övrigt skulle jag föredra kanalplast i taket som håller värmen bättre än glas, men nu blev det ett Spira 17,3 m2 helt i glas. Före jul var det ett superpris så jag slog till. Ett persikoträd blir det första som kommer in i växthuset! Så jag får se fram emot en härlig skörd på höstarna.

Persika ´Frost´

Persika ´Frost´ i min dotters växthus zon 5

Växthuset kommer förstås att stå i Nordingrå där vi har vår visningsträdgård, men det kan bli ganska fult i trädgården till sommarn, när en grävare har rumsterat om på tomten. Jag funderade på att ställa in alla visningar, men redan före jul hörde en grupp av sig och propsade på att få boka visning. De menade på att jag tänkte väl ändå inte gräva bort alla rabatterna, så då kunde gästerna hålla sig där bygget inte pågick. En skön inställning – att allt inte måste vara perfekt. Och stället är ju stort, så nog finns det mycket att se…så vi kör väl på. Och kanske det är intressant för gästerna att se hur uppbyggnaden går till.

Bild: Skånska Byggvaror

Bild: Skånska Byggvaror

Camelot ros

Hoppas i alla fall att grävningen kan ske tidigt innan tjälen gått så gräsmattan klarar sig och bygget kommer igång, för nu planerar jag för goda tomatsorter. Jag som mest odlar blommor – och inte lite – börjar bli sugen på mer ätligt än bär och frukt som vi redan har massor av. Sedan kan man också odla blommor i växthuset även över sommaren. Blir det plats sätter jag några dahlior som blir riktigt tidiga, så jag har snittblommor och så någon känslig rosbuske som har svårt för regn, den kanadensiska ´Morden Blush´ till exempel. Underbara ljusrosa puddingar som används till brudbuketter i Kanada. Och på utsidan längs muren går det att odla mycket värmekrävande. Risk att det blir lite blommor där också, några klängrosor vore vackert, jag tror jag börjar med min nya favorit ´Camelot´. Luktärter, squash, låga busktomater, jag tänk nu börjar jag snart få matlusten tillbaka när jag tänker på hur goda tomater det ska bli!

När växthuset är färdigplanerat ska jag ta tag i planeringen av övriga ytor, en äppelhäck ska det blir någonstans och en äppelportal och … men imorgon gäller att jag ska jobba med redovisningen för fotokursen. Säkrast att säga det här så jag har vittnen som kollar att jag inte maskar. Innan nästa blogginlägg i morgon ska jag gjort det mesta.

 

 


Om såtider och tidiga tomater från sticklingar och frön

$
0
0

En tomatplanta från i fjol har jag lyckats övervintra. Längst ut på de skraltiga stjälkarna kom nya skott som jag tagit till sticklingar och planterat i såjord. De hade redan små blommor, som jag tog bort så det finns kraft att rota sig istället. Dessa kommer att ge frukt riktigt tidigt och vad bra att slippa köpa frö och så. Sorten är ´Tiny Tim´ som gav massor av tomater ifjol. Då fick de stå utomhus i hinkar och när hösten kom ställde jag dem inomhus i ett fönster så allt mognade. Fast jag ska så en del nya fröer också. Tomater är enkla att driva upp om man har tillräckligt med ljus. Hoppas bara att nya växthuset hinner bli klart så alla sedan kan få växa där.

Tomatsticklingar från ´Tiny Tim´

De nya fröpåsarna kommer från Impecta Fröhandel, och jag har valt så det blir mycket variation. Och vad bra tips på goda sorter jag fick av er här på bloggen. ´Mei Wei´ har jag inte skaffat än men ´Sungold´ som är en av världens sötaste sorter och ´Gardeners Delight´, en gammal beprövad sort. Riktigt stora bifftomater ´Brandywine´ som ska vara rosa! och en med ett namn som knappt går att uttala, ´Zloty Ozarowski´, för att få medelstora, då de flesta andra är körsbärstomater. Och så de gröna ´Green Kiwi´. Så då får jag gröna, röda, rosa och orangegula och alla söta och goda. Ja, om allt går väl. Den här tiden vill man så mycket och när det kommer till kritan hinner man inte sköta allt. Du kanske känner igen dig!?

Såtid för tomater skiftar beroende på när man kan sätta ut dem i växthuset. Man beräknar att det är lämpligt att så 8 veckor innan det är lämplig temperatur att plantera ut. När första blomman slår ut är det bästa planteringstiden. Men odlar man i hinkar kan de ju stå var som helst där ljuset är bra. Jag odlar under lysrör, det funkar nästan lika bra som dagsljus. Då kan man få riktigt tidiga tomater. Har man det är det bara att köra igång med sådden, men har man lite plats och lite ljus är det klokt att vänta med sådden. Annars stannar plantorna upp när krukan blir för trång och de blir smala och taniga när de söker ljuset. Då vinner man inget på att börja tidigt. Men jag vet – kliar det i de gröna fingrarna är det svårt att vänta…

Detta inlägg är ett samarbete med Impecta Fröhandel.

5 orsaker att välja bort import och istället äta svenska äpplen!

$
0
0

Svenska äpplen säljs billigt nu och ändå är de mycket bättre än de importerade. Vem vill köpa Pink Lady från Italien när det finns fina svenska äpplen? Numera förvaras de i slutna långtidslager, där man utan kemikalier bevarar äpplena, genom en speciell luftsammansättning. Med lite syre stannar mognaden upp och så kan vi äta dem en stor del av året. HÄR kan du läsa mycket intressant om det. Men nu till varför jag tycker att vi ska välja svenska äpplen.

Inte särskilt lockande när man kan få godare svenska äpplen. En fin kasse behövs för att locka till köp av import!

  1. De är godare. Sveriges klimat, med relativt svala nätter ger en godare smak, det har du väl känt! Just nu säljs Ingrid Marie och Aroma, några av Sveriges mest populära äpplen.
  2. De innehåller mer antioxidanter. Ju närmare polcirkeln vi odlar frukten, desto mer antioxidanter bildas. Alltså är norrländsk frukt ännu nyttigare än den från Skåne. Och den från Skåne är nyttigare än frukten från Italien.
  3. Det används mindre med bekämpningsmedel både för att vi har strängare regler och i ett svalare klimat blir det mindre med sjukdomar och ohyra.
  4. Vi behöver vara mer självförsörjande i Sverige i händelse av krig och avspärrning. Efter plantering tar det ett bra tag tills ett äppelträd ger stora skördar, så om behovet uppstår, är det så dags! Läs mitt inlägg HÄR, om Sverige låga självförsörjningsgrad.
  5. Vill vi ha öppna marker och inte bara skog i vårt land, behövs bönder och odlare som använder markerna, och då måste de få avsättning för sina produkter och rimligt betalt. Och vi vill väl behålla jobben i Sverige också (för den skull måste man inte tänka som Trump)! Så ät svenskt!

Tänk – en tugga av ett moget Gyllenkroks Astrakan! Den går inte att lagra, men väl många andra goda svenska sorter.

Förra årets äppelskörd var fantastisk. Mina egna äpplen är slut, men nu får vi fortsätta njuta äpplen från våra svenska odlare!

 

Räddningsaktion för småplantor som vissnar

$
0
0

Flera orsaker kan göra att frösådderna plötsligt tynar bort, eller bara tippar ikull. I år använde jag fjolårets säck med såjord, som stått inomhus. Det kan vara en viss risk, för sorgmyggor, de småflugor som ibland flyger runt krukväxterna, kan ha hittat en fristad i säcken. I år var det nog några sorgmyggor som lagt ägg i min säck, och när jag sådde fick de fukt och växte till. Larverna älskar rötter på småplantor! Mina första chiliplantor lutade nu betänkligt och några hade inga rötter, märkte jag. Om när jag rörde krukan flög det upp några småflugor. Det bästa nu är att använda Nemablom, ett biologiskt bekämpningsmedel. Men jag iddes inte beställa, utan lät plantorna torka ut, nästan helt, och jag vattnade bara nerifrån, eftersom myggorna vill lägga sina ägg i fuktig jord. Så nu är det kruttorrt på ytan och lite fukt nertill. Dessutom ska jag plantera dem en och en i krukor med ny bra jord. HÄR finns några fler tips.

Småplantorna börjar lägga sig!

Bäst är att köpa ny jord, även en säck som legat ute kan ha blivit bo för äggen, då sorgmyggor finns naturligt utomhus. Man kan också sterilisera jorden i ugnen på 100 grader i minst 30 minuter. Då ska jorden vara fuktig när man ställer in den i ugnen. Nu har min jord fått en sådan omgång i ugnen så jag kan ha den till fortsatta sådder.

Jag ser fram emot några härliga chiliplantor, ifjol köpte jag frö från Patrik på FB och dessa har jag nu frön kvar av. Bild lånad av Patrik Andersson

Svampsjukdomar kan också angripa de små plantorna. Största risken är om det är för fuktigt med plantor som trängs, och dessutom för mycket vattning. Då kan det också vara ajöss! Precis som tidigare är det viktigt att ransonera vattningen sedan fröna grott. De får inte torka ut innan de grott förstås, och inte sedan heller, men ge så lite som möjligt. Som alltid är lagom bäst!

Ätliga fröskidor och annat från Botaniska på Kreta

$
0
0

Botaniska trädgården som ligger nära Chania är absolut värd ett besök, speciellt på hösten, då var vi där. Det var en upplevelse att se all världens fruktträd dignande av frukter! Till och med mannen, som fort blir less av att följa mig och titta i trädgårdar, var fascinerad. Ett bra ställe för barn också tror jag. Här finns alla frukter vi brukar importera och mycket man aldrig ens sett. Även kryddväxter och de mest förunderliga blommor man kan se.

Botaniska trädgården Chania, Kreta

Idag tänkte jag speciellt på johannesbrödträdet, Ceratonia silqua, också kallat carob, då jag hittade en påse krossade frukter hemma i lådan. Bra till te nu när en förkyld hals behöver mycket varm vätska. Påsens etikett förkunnade att en kopp sådant te efter en måltid skulle balansera eventuell blodsockerhöjning. De krossade bitarna liknar mer torra benbitar, men teet blev gott. Carobpulver görs också av frukterna och kan ersätta kakao. Finessen är den söta smaken utan socker, så det används till godis. Jag ska nog leta fram min burk och testa ”varm choklad” utan socker imorgon. Jag undrar om det vara vara dessa fröskidor som omtalas i liknelsen i Bibeln om den förlorade sonen, som utblottad vaktade svin, och önskade att han finge äta av fröskidorna de åt. Mycket möjligt för detta träd växer i hela medelhavsregionen, säkert också i Bibelns land.

Johannesbrödträd

Här i parken växte förstås också massor av apelsinträd. Man fick inte plocka, men i restaurangen kunde man beställa en tallrik med parkens frukter med en del okända fruker. Men gott var det! Det mesta som restaurangen serverade var odlat i parken. Fantastiskt!

Apelsiner i sitt rätta element

Som du förstår har jag massor fler bilder så det får jag återkomma till. Se det som ett smakprov! Här är i alla fall ett besöksmål som passar dem som inte vill tillbringa all tid på playan! Och fler besökstips blir det också.

Spännade smaker!

Snabb frögroning, tips på hur du gör! Och helst inte gör!

$
0
0

Det kan gå riktigt fort med groningen av chilifröna. Vilket det gjorde, men medan jag har gjort bort vinterns stora förkylning så har de grodda fröna fått vänta. Sista dagarna har dessutom gått åt till bokföring och momsredovisning. Usch, finns inget värre. Man har ju respekt för Skatteverket… Chili är egentligen besvärlig och får lätt löss, men lockande är den också. Plantorna växer upp till små buskar med dekorativa frukter. Den som inte gillar stark mat kan ha dem bara till prydnad. Som den här fina chilin som växte i Botaniska trädgården på Kreta. HÄR kan du se mer från trädgården. Jag tror det är ´Jamaican Bell´ som inte ska vara så stark och blir 1 m hög buske. En sådan vill man ju ha!, och då gäller det att komma igång fort med sådden.

Chili, ´Jamaican Bell´, tror jag

Chilifröna grodde så fort för jag la dem askar med blött hushållspapper och lock på. Och som jag berättat förut ställer jag sådderna på golvvärmen i badrummet. Just chili vill ha riktigt varmt vid groningen. Fröna har börjat växa fast i papperet så jag får vara försiktig när de ska i såjord en och en. Annars är det bäst att plantera dem i jord så fort en liten vit grodd börjat komma.

Frögrodda frön, men lite förväxta

Har du redan sått chili, och vilka sorter gillar du?

Skola plantor så här!

$
0
0

När småplantorna fått sina karaktärsblad, är det dags för omplantering. Det går att göra tidigare eller senare, viktigast är att sätta igång innan de står för trångt. Det första bladparet kallas hjärtblad och är lika på de flesta växter, men när det andra bladparet, karaktärsbladen, börja växa fram, ser man vilken växt det blir. Här är det tomatplantor.

Tomatplantor med första karaktärsbladen

Lirka upp plantorna med en penna, skedskaft eller annat lämpligt. Rötterna kommer att grena sig bra om du noppar bort lite av dem, alternativt försiktigt drar upp plantan så lite av rötterna dras av – ja, lite var det! Känns det osäkert kan du också sätta plantorna som de är.

Småplantor av praktviva, de tål inte att sätta djupare

Plantera i en ganska finkornig jord, till exempel P-jord eller annan gödslad torvmull. Jag använder den billiga Hagajorden som jag förbättrar med lite grov sand och hönsgödselkorn.  När det är dags för nästa omplantering är U-jord bra, eller Vår egen jord, som vi säljer på BillaBlom. De jordarna är luftiga och passar bra om det blir en regnig sommar. Dessutom är det både snabb- och långtidsverkande näring. Gör ett hål och stoppa ner plantan utan att vika rötterna.  Är tomatplantorna rangliga tål de att sätta extra djupt.  Som du ser trycker jag till jorden från sidan, mot plantans rötter, så de får jordkontakt och sedan vattnar jag precis vid varje planta så jorden slammar till. Ställ plantorna  ljust men inte i direkt sol första dagarna, sänk sedan värmen till ca 18 grader.

Se till att plantorna får jordkontakt

Antingen planterar du en och en i små krukor, eller i en låda, för att sedan flytta till större jordvolym. Mycket jord direkt är inte bra. När du vattnar hålls den jorden blöt för länge, och blöt jord är kall. Rötter växer bäst i varm jord. Och just den där omflyttningen ger en nystart och finare plantor.

Använd liten jordvolym

I fantasin ser jag redan våra tomater. Bland andra skolade jag Black Sherry idag, sådda med frön från Impecta. Ser goda ut!

Black Cherry Bild: Impecta

Kom med på rundvandring bland gammaldags odlingar och gårdar!

$
0
0

Förra våren fick jag se friluftsmuséet Gamla Linköping som jag hört talas om för de gamla spaljéträden. Stadsdelen har byggts upp i gammal stil med hus och butiker som skulle rivas på 50-talet. Jag var mest intresserad av de omtalade fruktodlingarna, men blev som förflyttad till gamla tider. Besöksvärt för alla tänker jag.

Väggarna utnyttjas för spaljéträd

Vårblommorna var i full gång, skönt att se för en norrlänning, då som nu.

Vårgäck i Gamla Linköping

Snöklockorna kallas också klosterliljor, då de finns i massor vid klostret i Vadstena.

Snöklocka, Leucojum vernum, i gamla Linköping

Några små plantor har jag som jag hoppas ska bli fler, de är så söta med sina små gröna tippar! Men mina snöklockor ligger än så länge under några decimeter snö.

Snöklocka

Vi stannade inte för fika, annars hade det säkert varit mysigt på denna gamla uteservering.

Gamla tiders fik

Tänk när spaljéträden är klädda med frukter!

Man kunde också se hur ett träd formas från början. Inte så svårt, men det tar mycket tid att sköta med beskärning, speciellt när de blivit stora. I ett spaljéträd får frukterna maximalt med ljus och blir stora och söta.

Litet spaljé träd som formas

Och vilket mysigt gammalt växthus det fanns!

Växthus i gammal stil

Och när sommarn kommer blir det ännu vackrare i Gamla Linköping!

Bild: Friluftsmuseet Gamla Linköping

 


7 tips för odling i pallkrage

$
0
0

Ett enkelt sätt att testa odling är att skaffa några pallkragar. Det finns många fördelar med att odla i pallkrage.

1. Du behöver inte gräva bort gräs och ogräs, ställ bara pallkragen direkt på den klippta gräsmattan. Då jag tror på naturens egen metod, tycker jag inte att man ska ha syntetisk markduk i botten, utan täck bara med ett lager dagstidningar. De kväver gräset, och när de förmultnat kan maskar och mikroorganismer komma upp i pallkragens jord och ge den ett naturligt organiskt liv. Markduk kan du använda utanför pallkragen om du vill täcka med stenkross, bark, eller flis.

2. En upphöjd odling blir varmare och det växer fortare. Nästa vår kommer att du se att pallkragen tinar fram ur snön fortare. Och den som har problem med sniglar kan sätta en kant runt om som hindrar dem att käka upp dina godsaker.

3. Har du ont i ryggen eller är handikappad eller sitter i rullstol, kan du ändå odla. Bara att ställa flera pallkragar på varandra till lämplig höjd.

4. Välj bra jord i pallkragen. Planteringsjord från säck innehåller mest torv, som förmultnar fort. Visst växer det där också, men nästa år ser du att jorden sjunkit ihop och blivit kompakt och du måste skaffa mer. Blanda upp med barkmull och kogödsel som också finns på säck, så blir jorden luftigare. Det bästa är om du har vanlig matjord, exempelvis från ett trädgårdsland. Men man kan också köpa hem ett lass matjord. Den är tillverkad av jord från en åker och är förbättrad med sådant som torv, naturgödsel, kalk, sand etc. Sådan jord är mer stabil och sjunker inte ihop så mycket. Det viktiga är att jorden är luftig och kan hålla vatten och luft. En lämplig proportion kan vara 1/3 matjord eller köpt planteringsjord, 1/3 trädgårdskompost eller barkmull, 1/3 brunnen häst- eller kogödsel eller kogödsel på säck. Kan du få tag på mycket hästgödsel kan du bottna pallkragen med den och tillsätta bara en enda säck planteringsjord ovanpå per pallkrage. Men är gödseln färsk kan den bli väldigt varm, då får du vänta med att så tills det svalnat i pallkragen.

5. Försök att växla från år till år mellan olika växter, annars kan det bli växtsjukdomar, det gäller både blommor och grönsaker. Då är det bra att ha flera pallkragar att växla emellan. Ett alternativ är att ta bort jorden och använda på annat ställe i trädgården. Om man tillsätter mycket naturgödsel och kompost hålls jorden också frisk.

6. Pallkragen håller längre om du målar den invändigt med linolja, men ta inga giftiga färger. På utsidan kan du måla med svartpigmenterad tjära så blir det riktigt snyggt! Eller blanda lika delar av trätjära, balsamterpentin och linolja så blir färgen brun. Eller vik ihop och ställ in pallkragen under tak varje höst. Men det fungerar bäst i kombination med att du tar bort  jorden.

7. Med fiberduk och bågar fixar du på enkelt sätt en odlingstunnel av pallkragen. Fiberduken håller värmen men släpper ändå igenom regnet.

Här hittar du flera olika varianter av pallkragar.

Detta inlägg är ett samarbete med Granngården, fast som vanligt är det  mina egna råd som jag står för!

 

 

Platser kvar i kursen ”Så frön och skola plantor” lördag 1/4

$
0
0

Det är något speciellt med att se en planta gro och växa, och att sedan få skörda kryddgrönt, goda grönsaker eller vackra snittblommor eller bara njuta av prakten. Kom med på kursen och få råden för att lyckas! Med dig hem får du frösådder och småplantor till blommor och grönsaker.

Vill du vara med – anmäl dig snarast HÄR  till Sensus eller ring Monica 0736-372212

Plats: Hemma hos mig

Lör 1/4 kl 10.45-15.00 5 studietimmar, max 12 pers 450 kr
Teori om frösådd, stratifiering, jord mm
30 min paus, medtag eget fika eller lunch, micro finns.
Vi sår frön.
Teori skola plantor och driva upp.
Enkelt eftermiddagsfika ingår.
Vi skolar plantor av grönsaker och blommor (planterar ut en och en i krukor). Frön, fröbok, krukor, växtpenna, jord mm ingår.
Med dig hem får du en sammanfattning, fröbok, växtpenna, dina frösådder och skolade plantor.
Ta med kartonger/lådor att ta hem dem i. Inga förkunskaper krävs.

Isen släpper och trädgården drar!

$
0
0

Idag fick jag en liten stund i trädgården i Nordingrå. Så härligt när ljuset är här, snön börjar försvinna, och det är ljumt ute! Och ser du, redan börjar isen släppa!

Den här veckan har det blivit lite bloggande, det har varit som en kapplöpning mot klockan. Två föredrag har jag hunnit med, två kurskvällar och sedan till revisorn i dag, för deklarationen. Så skönt att ha den klar i tid. Det är inte min grej att sitta med sådant sista dagen. På väg hem från revisorn i Härnösand fick jag min stund i trädgården. Bra att kolla upp så inte solskyddet på rosorna blåst bort och så behövde jag en stund för att ympa mina plommonträd. Några dåliga mobilbilder ger en liten vink om hur man gör.

Ympa in nya sorter är inte särskilt svårt, det är som vanligt: om man vet hur. Kursen som skulle vara i vår har ställts in. Några fler deltagare behövdes, så jag hoppas de intresserade återkommer nästa år och att några fler kommer till. Den här tiden (här i norr) bör plommonträd ympas, då med läggymp, som innebär att jag på det här snittet i befintlig gren, se bild, ska fästa en kvist i ungefär samma grovlek, och med motsvarande snitt i samma vinkel.

Jag använder sådan ymptejp som sakta förintas av solljuset. Den går att dra ut långt och fäster bra. Den nya lilla kvisten måste sitta riktigt stadigt och ingen luft får komma in. Konsten är att få kontakt mellan kambium på kvisten och trädets gren. Kambium är ett skikt under barken. Här var ympkvisten lite för smal, då ser jag till att det stämmer på ena sidan i alla fall. För det mesta går det bra, men plommonympning samma tid som barkympning av äpple i maj/juni har svårare att ta sig. Nu blev det lite termer, men är du intresserad och bor i närheten kan du gå kurs nästa år. Det är SÅ kul att få många sorter på sitt befintliga träd, och att skapa sina egna små träd från början! Jag avslutar med en skön havsbild tagen längs E4 på väg hem. Ett härligt mörkblått hav längst därute. Våren är här! Ha en skön helg!

 

Favoritört till matlagningen, lätt att odla själv

$
0
0

Extra stor och god basilika

Svegro lanserar nu extra stora ekologiska örter i matbutikerna. Basilika är en favorit bland många och kommer nu med större och smakrikare blad. Om du köper en kruka basilika, kan du enkelt föröka den, så du får hur många som helst.

Basilika förökas liksom pelargon med toppsticklingar. HÄR kan du läsa om hur du gör med pelargon. En längd på ca 7 cm är lagom. Klipp precis under ett bladfäste och ta bort bladen där. Spara några blad i toppen. Plantera sticklingen i såjord eller vanlig blomjord uppblandad med grus. Inga blad under jordytan, vattna och dra över en plastpåse med några lufthål. Ställ ljust och varmt men inte soligt så har du snart en ny planta. Du kan också sätta sticklingen i ett glas vatten för rotning,men det är en helt onödig omväg. När den rotat sig tar du bort plastpåsen och när den vuxit några cm ska du nypa bort topparna så grenar den sig och du kan så småningom skörda sommaren ut. Skörda gör du genom att klippa bort övre delen av skotten och använda. Att bara plocka bladen längs stjälkarna ger inte samma impuls till att skjuta nya skott. För att orka ge mycket skörd behöver den en större kruka och regelbunden gödselvattning.

 

 

2 sätt att lyckas med dåligt härdiga äppelsorter i kalla zoner!

$
0
0

Äpplen finns i alla möjliga smaker. Just Ingrid Marie och Aroma är bland de mest uppskattade. De sägs inte gå att odla i norr då de bara klarar zon 3 eller 4. Men ibland tror man fel, minsann! Vill man ha dem trots en kall zon finns det flera möjligheter.

Egna delikatessäpplen behöver inte förbli bara en dröm!

Valet av grundstam, alltså den rot som äppelsorten växer på påverkar både trädets storlek och härdigheten. Äpplen är inte rotäkta utan är ympade ( så de växer ihop) på en annan grundstam. Dumt namn – borde väl kallas grundrot, så att folk fattar. Grundstam A2 är den vanligaste i Sverige och grundstam Antonovka i Finland. Bägge dessa ger stora härdiga kronträd, helt enkelt vanliga äppelträd. På mitt Lobo-träd som har grundstam A2, har jag ympat in flera sorter, som då inte har direkt kontakt med grundstammen, liksom originalsorten Lobo har. De nya sortena har ju vuxit ihop högre upp, med Lobo-grenarna. Då sägs det att härdigheten på det som är nr 2 i ordningen, alltså mina inympade sorter, blir härdigare! Och det ser jag på de Aroma-ympar jag fått att växa ihop med Lobo-grenarna. Oj, oj, vilka stora fina äpplen och aldrig några vinterskador på kvistarna! Alltså funkar det! För mitt träd växer i typ zon 4 1/2 i Nordingrå. Vi har norrläge och blålera i backen, så det är inget idealiskt läge.

Ifjol ympade jag in Ingrid Marie i Loboträdet, och när jag efter vintern inspekterade såg jag att kvisten har klarat sig. Oj, vad spännade, hoppas det fortsätter så och jag får äpplen om några år!

Mitt eget familjeäppelträd, här syns Stenbock, Lobo, Melba och Gyllenkroks Astrakan. Som mest har vi fått 8 olika äpplen på trädet.

Ett annat alternativ för dåligt härdiga sorter är att välja en extra härdig grundstam, till exempel B9 som gör att äppelsorten blir 1-2 zoner härdigare. Trädet blir litet och ger frukt fort, men har svagt rotsystem, så det behöver alltid en stödpåle och måste skötas med gödsling och vattning. Den nya grundstammen P60 verkar ännu bättre. Då blir trädet inte lika litet och har bättre rotsystem, men ändå lika bra härdighet. Ifjol skaffade jag sådana grundstammar och ympade in alla möjliga kul sorter. Till hösten eller nästa år är de träd färdiga för försäljning. B9 kan vi beställa hem, det finns ett antal olika sorter att välja på. Redan har vi önskemål om Aroma på B9. Så nu kan drömmarna bli verklighet!

 

 

 

Mina 3 bästa hallonsorter

$
0
0

Egna hallon är fina godsaker. Lättodlat och lättplockat. Tre olika favoritsorter kommer vi att ha i år. Just nu är vi på hemväg från södra Sverige med dem och mycket annat. Mormorshallon, zon 5, är en beprövad gammal sort, odlad sedan början av 1800-talet. Vi har den själva och vet att den är jättegod, ett riktigt delikatessbär. Nyss läste jag att den växer bra även i ogräs. Inget att rekommendera förstås, men för den som inte hinner sköta om allt, skulle i en vild hörna av trädgården kunna få bli hallonsnår.

Mormorshallon

De gula hallonen ‘Golden Queen’ är ännu lyxigare med sin söta smak. De uppges klara zon 4, men jag tror även zon 5 går bra, i dessa växthuseffekt-tider. Tredje sorten jag valt ut är ‘Haida’ för att den är senare och då får man plocka färska bär under längre tid. Den ska klara zon 6. Alla sorterna kan växa i lerig jord.

Mmm…tänk kladdkaka med färska hallon!

Som vanligt gäller ”först till kvarn”. Tar det slut kan vi eventuellt få hem mer i nästa leverans, men det är inte säkert att det finns kvar att få. De är krukade och i bra fart, så det blir nog några bär redan i år. Egna plantor har ofta virus och ger sämre skörd, så till ett nytt land bör man välja köpta plantor. Sätt två stycken per längdmeter och vill du ha flera rader behövs ett rejält avstånd mellan raderna, minst 1,5 meter. Eller plantera som enskild buske om du bara vill ha lite att smaka. Priset är 89-95kr/st.

4 fina häckbuskar och 5 till!

$
0
0

En gränsmarkering runt trädgården vill man ha. Att boa in sig känns skönt och tryggt och till häck finns många bra alternativ. Här kommer 4+5 förslag som fungerar både i den norrländska trädgården och förstås även söderut. Skillnaden är att i syd finns ännu mer att välja på.

Måbärshäck

Tidig grönska får man med måbär, Ribes alpinum ’Schmidt’. Den grönskar först av alla häckväxter och med sina ljusgröna blad är den verkligen vårens budbärare. Men än grönskar den inte här. Bilden är nytagen i Falkenberg, så där 100 mil söderut! I närbild ser man att bladen ser ut som små krusbärsblad och busken hör till samma släkt, dock har den inga taggar! Den trivs även ganska skuggigt och är bäst som klippt, så här i norr kan den ersätta buxbom. Den tål också sol och både fukt och torka. och är härdig till zon 6-7. Som klippt kan man inte räkna med att den blir så mycket mer än meterhög. Många fördelar – dessutom brukar den vara billig i inköp. Billablom säljer barrotad häck till bra priser, men beställ snarast, v 17 el början av v 18. Pris ex måbär 89 kr/ m eller bukettapel 95 kr/m(3 plantor/m) barrotad höjd 30-50 cm. Finns även storlek 50-80, och många andra sorter. Finns även som buskar i kruka. 0736-372212 el info@gladigront.se. OBS! Vi skickar inte växter!

Klippt måbär

Nästa toppenbuske är bukettapel, Malus toringo var. sargentii, som tål att klippas, men görs sig bäst som fritt växande. Men man kan alltid korta in någon gren som sticker ut för mycket. Bara den makalösa vita blomningen då den är översållad med tusentals små äppelblommor ( ja, den är släkt med äppelträd) gör att den är värd att satsa på. Dessutom blir varje blomma ett bär, som ett rött miniäpple, och de sitter i knippen. De lyser mot höstens gula blad och när bladen fallit, sitter bären kvar. Om inte fåglarna upptäcker dem, eller du tar in några för höstdekorationer. Bären är inte inte giftiga, men sura. Ett annat plus är att busken klarar lerjord. Zon 5-6.

Aronia melanocarpa, svartaronia, finns i många varianter, ´Glorie´som riktigt låg och marktäckande, 0,6-0,8 m, `Hugin´, meterhög, den utan sortnamn, som blir 1,5-2m oklippt, och bästa bärsorten ´Viking´, med samma höjd. Vill man ha mycket bär (de är bland de nyttigaste) får häcken växa fritt som vilken buske som helst. Då blommar den som mest (i vitt) och bären blir många. Vill man ha en klippt häck, blir det mindre mängd av bären. Aronians knalliga höstfärg är ett extra plus och härdigheten som är till zon 6.

Aronia med en alldeles otrolig höstfärg

En klippt häck av idegran, Taxus cuspidata, blir väldigt stilig som bakgrund. Framför den strikta häcken kan man sväva ut med diverse växter och blommor då den mörkgröna häcken lugnar ner. Sorten ´Nana´ lär vara extra fin och passar för formklippning. Höjden är 0,8-1,5 m och härdigheten är zon 5. När jag tänker efter måste jag hitta ett bra ställe för en sådan häck. Vår stora tomt behöver delas i flera rum. Den som bor längre norrut kan sätta en vanlig granhäck, Picea abies. Vi har själva en sådan av små granplant från vår egen skog. Den går att hålla mycket smal om man klipper den från den är ung. Men på barrväxter ska man inte klippa av toppen förrän slutlig höjd har uppnåtts. Sidorna däremot håller man hårt. Nackdelen med barrhäckar är att de växer så långsamt, men det ger också en fördel, man behöver bara klippa en gång per sommar.

Från Enköpings parker. Idegran tål hård klippning mycket bra. Framför syns tulpanen ´Purissima´som återkommer år från år.

Till en friväxande häck kan man i princip välja vilka lövbärande buskar som helst. De behöver inte stå på rad, utan kan grupperas i böljande buskage, gärna med olika höjder. Syren, smultronschersmin, benved och smällspirea (finns i olika bladfärger) är några av de buskar som kunde passa. Kom gärna till BillaBlom och botanisera bland våra buskar och mixa ihop en fin blandning! Eller beställ barrotad häckplant, mycket prisvärt. De kommer alltså utan kruka, men finns även att köpa i små 1-liters krukor. Se info under fliken BillaBlom. Leveransen kommer i vecka 19.

Vi öppnar på allvar om några veckor men det går att komma redan nu, bara kontakta oss före besöket.

 

 

 

 

 

 


Buskblåbär, allåkerbär och torvblock – en hit!

$
0
0

Idén om att ha allåkerbär som marktäckare mellan blåbärsbuskarna visar sig vara god. Allåkerbären trivs i lågt pH precis som blåbären och torvblocken har verkligen ett lågt pH. Torvblock är fint i trädgården men inte praktiskt överallt. I dammkanten hade jag dem förut, men till slut blev de så mycket ogräs i dem, då de var fuktiga jämt. De ploppade upp älggräs, björkplantor och till och med klöver. Så de tog vi bort. Runt blåbärsbuskarna är de perfekta kanter, då blåbären behöver riktigt djup jord med lågt pH. HÄR kan du läsa om hur vi planterade.

Buskblåbär

Nu har åkerbären spridit sig så bra att de invaderat torvblocken, och så slipper jag oönskad växtlighet där. Hoppas på bär också i år. Jag har två sorter som ska pollinera varandra. Blåbär fick jag en del jättestora fina, som jag nu plockar fram ur frysen när jag vill festa. Tänker du använda torvblock, tänk då på att inte ha närkontakt med gräsmattan, då växer den in i blocken och blir omöjlig att ta bort utan att riva sönder dem. Hos BillaBlom finns stora fina blåbärsbuskar av bästa sorterna som ger 2 cm stora bär, allåkerbär och torvblock. Och lämplig jord. Allt du behöver! Öppettider under fliken BillaBlom.

Allåkerbär som marktäckare

 

DIY: Återbruk blev växthus

$
0
0

En kund som kom och köpte tomatplant berättade att hon just fått ett växthus mot husväggen. Mannen skulle köra bort en gammal duschkabin och kom på den snillrika idén att använda den som växthus. Jag fick låna bilden, så håll tillgodo. Bara fantasin sätter stopp!

Växthus av duschkabin

Som det märks hinner jag inte blogga vidare ofta just nu. BillaBlom tar nästan all tid, men jag hinner i alla fall lägga in bilder på Instagram emellanåt. Så följ mig gärna där. Använd bara knappen här till höger! Men ett inlägg om fina fågelskrämmor och tävling om dem ska komma bara jag får en glugg.

Bevara god äppelsort- eller så blir ett nytt träd till!

$
0
0

En liten, liten knopp visar att ympningen har lyckats och en god sort utan namn ska växa till ett nytt träd. En tidigare kursdeltagare, en verklig trädgårdsentusiast, tyckte grannens äpplen var så goda så hon kom med ympris och ville att jag skulle ympa in på en grundstam. Det var mycket svaga årsskott så det blev en chansning. Men nu syns på den här dåliga bilden att en knopp är på g! Så då har ympen vuxit ihop!

Ympat äppelträd

Jag hade tänkt ta hem grundstammar ( roten som ädelsorten ska växa fast i) för en ympkurs, men den blev inte av, så jag löste uppdraget med att kapa ner ett ungt träd jag hade över i försäljningen sedan ifjol, till 1 dm. Det fick bli ympunderlag. Det var bara det att trädet redan var ympat med sorten Moskva päronäpple på grundstammen Antonovka. Det blev för långt ner att kapa bort Moskvasorten, så nu finns i tur och ordning, Antonovka i roten, sedan en knapp dm av Moskvaäpplet och sedan sitter den omtyckta sorten. Skulle mot förmodan den lilla knoppen dö, så finns det två andra äppelsorter, som bägge ger ätliga äpplen, därunder som vill ta över. Men jag tror beställaren klarar det här fint och nästa höst har vi ett litet träd med början till en krona. Ja, tänk vad som är möjligt i naturens värld! Äpplen är inte det enda som ympas, ex rosor och buskpioner ympas, men i det fallet är det oftast bättre med rotäkta, alltså roten och ädla delen är samma. Äppelträd, däremot, är nästan uteslutande ympade.

Växthus på gång!

$
0
0

Ett härligt växthus i Salsåker är nu inom räckhåll! Jag som alltid prioriterat prydnadsväxter blir mer och mer intresserad av att odla det ätliga. Frukt och bär har vi många sorter av och nu blir det också klassiska växthusgrönsaker. Här blir det fullt med växter, och lite plats för att sitta. Däremot ska det bli en stor stenläggning utanför med sittytor.

Ett grund så rejält att man kunde bygga ett riktigt hus. Nu blir det först lecasten och så det fina teglet i terrakotta. Med hjälp av lokalradions Sök o finn fick vi tag på det. Det ger bra höjd i växthuset, jämnar ut värmen och så är det ju vackert!

Vid genomresa i Jönköping var vi in på Skånska Byggvaror och såg vårt växthus, fast i mindre storlek. Det såg rejält ut, men snart kommer vi till monteringen. Läste ett omdöme att instruktionen är så dålig att ingen klarar det på första försöket. Det låter illavarslande. Någon som monterat ett liknande och har goda råd? Växthuset heter Spira mur 17,3 m2.

Som du märker hinner jag inte blogga mycket nu, men på Instagram kommer det lite emellanåt. Följ mig där via knappen till höger här på sidan!

Sugen på frukt – välj svenskt!

$
0
0

Otroligt men sant så kan vi äta svenska äpplen mitt i juni. Med nya sorter och förbättrad lagringstenik slipper vi de smaklösa importäpplena. De smakar mest bara sött, tycker jag. Utom de gröna Granny Smith som är mer som surkartar. Och inte är de svenska dyrare heller. Vårt svala klimat relativt mot andra länder där äpplen kan odlas, ger långsammare mognad med mer smak och arom. Frida har jag provat tidigare men sorten Elise var ny för mig. Väldigt god –  både syrlig och söt. Testa dem nästa gång du handlar, istället för frukt som åkt över halva jordklotet!

Smakrika svenska äpplen

Viewing all 361 articles
Browse latest View live