Quantcast
Channel: Ätligt – GladiGrönt
Viewing all 361 articles
Browse latest View live

Egna bär i trädgården från nu och ända till oktober

$
0
0

De allra första blåbärstrybären har jag redan smakat fast de var lite sura. Nu är man så sugen på alla goda bär. Just blåbärstry är de tidigaste tillsammans med smultron. Sedan kommer de andra sorterna en efter en. Bigarråerna mognar snart, hoppas bara inte fåglarna tar alla. Vi försöker med alla medel att hålla dem borta. Åsså kommer jordgubbarna och så vidare. Jag har tappat räkningen på alla bärsorter, måste ta en inventering.

De allra första blåbärstrybären mognar nu

Så fortsätter sommaren med bär och frukt som mognar eftersom. Bara att fylla på med vitaminer. Allra sist ända in i oktober mognar de sibiriska björnbären. De behöver mycket värme för att hinna mogna hos oss. Men härdiga är de definitivt. Och väldigt goda. Jag minns i höstas, när de fick hänga kvar för att jag skulle fota för en artikel. Barnbarnen var på besök och svisch! var alla bär borta,  ja, de som barnen nådde. Bären längst upp blev bra bilder, som tur var. Björnbären blommar nu, visst är blommorna för söta! Som små rosor!

Blommande björnbär


Härliga skördetider

$
0
0

Nu kommer frukten av odlingsmödan sort efter sort. De söta bigarråerna kom först ut och åts snabbt upp, mest av fåglarna tyvärr, då inga skrämmor hjälpte i år. Dessutom blev det så blåsigt precis då, så fiberduken vi så noggrannt dragit över blåste av. Men nu kommer mera. Den härliga busken smultronschersmin blommar nu precis när smultronen kommit igång. Otroligt nog doftar de likadant. Smultronen sprider sig lavinartat med revor, men tur att jag inte rivit bort allt nu när de ger skörd. Och inga köpejordgubbar är så goda som ens egna.

Vitblommande smultronschersmin i buketten i bra sällskap med smultronen

Allåkerbären som växer mellan blåbärsbuskarna blommade i mängder i våras och nu börjar de mogna. Jag har sorterna ´Beata´ och ´Sofia´ som pollinerar varann. Allåkerbär är väldigt tåliga och är också hur härdiga som helst.  Originalet finns ju som vildväxande i Norrland från början. Det verkar inte som att fåglarna fattar att de är goda, så jag fick ihop en mugg med bär idag. De minsta lägger jag i en burk och häller på sprit och socker, så får jag en liten slatt åkerbärslikör att spara till julkonfekten.

Finfina åkerbär och smultron

Varför jag odlar tomater i sand och gräsklipp

$
0
0

I vårt nya växthus har vi 1 m djup sand. Ovanpå läggs färskt gräsklipp som ger näring. Jag har fått börja skörda goda tomater fast det är bara några veckor sedan plantorna kunde grävas ner. Men de var förstås förodlade under lång tid.

Lyssna på videon får du höra om fördelarna med sand – o gräsklippodling. Mycket mera finns att säga om det, så jag återkommer…

Bästa bären i trädgården

$
0
0

Många goda och nyttiga bär finns det och alla har nog sin favorit. Blåbärstry är i vilket fall som helst det allra nyttigaste bäret. Så då säger jag ; det bästa bäret! Den vilda sorten kallades ”den eviga ungdomens bär” i Ryssland. Ska vara bra för hjärtat och för synen bland annat. På BillaBlom så har blåbärstry varit den mest efterfrågade busken i år. Både tack vare en artikel i Trädgård Norr, och även för att kunskapen om bäret börjar sprida sig.

Blåbärstry ´Anja´

Det blir så mycket bär på vår buske i år, så jag kan jag äta dem till frukost i många dagar. De trillar inte av så lätt fast de är mogna. Busken är sorten ´Anja´, den enda svenskförädlade blåbärstry jag känner till. Den används som marktäckare i offentliga planteringar, här i  Örnsköldsvik i närheten av Elite Hotel till exempel. Att busken skulle bli mycket större än som sas (3 st/m2 rekommenderas) och ge så mycket bär var jag inte beredd på. Den är självfertil, väldigt tålig och härdig. Och inga ogräs göre sig besvär! Se busken i videon!

Fler blåbärstrysorter finns, både från Ryssland och Kanada. Av dem behöver man kombinera 2 olika för pollineringen. De kan bli större än svartvinbärsbuskar och smaken liknar blåbär. Av alla sorterna har vi buskar kvar hos BillaBlom. På sorten ´Anja´ känns en viss beska men de ryska och kanadensiska är sötare. Fast nog är ´Anja´ också god. Jag går och plockar munnen full varje dag. Oj, oj, vad frisk jag ska bli!

Gula och röda och mörkröda och mormors… hallon, ja!

$
0
0

Nu har vi fullt upp med att skörda våra bär. De är alla lättodlade utan alltför mycket arbete, men skörden ska ju tas om hand! Hallonen tar mest tid just nu. I Salsåker bara några plantor, mest för att äta. De gula ´Golden Queen´är söta och milda i smaken och de finska är en korsning med vilda hallon, och väldigt goda förstås. Jag har blandat ihop sorterna på de finska så namnet är inte helt klart.

Gula hallon Golden Queen´

Röda hallon fr Finland ´Muskoka´ eller ´Maurin makea´

Hemma i Överbilla har vi en hel häck med mormorshallon. Fina och goda de också. Och massor blir det i år. Kolla på videon! En förklaring till videon är på sin plats. När jag säger att att man ska ta bort årets skott, menar jag de som ger bär detta år. Och de som vuxit fram i år ska vara kvar till nästa år och ge bär då.

Ett ovanligt sorts hallon är ´Tayberry´, en korsning mellan hallon och björnbär. Bären är större än hallon och är goda som riktigt mörkröda. Skulle vara fina på tårta, men det blir inte så stor skörd att något blir över. De går direkt i munnen i stället eller till frukostfilen. ´Tayberry´ska inte vara härdig här, egentligen bara till zon 1-2, men här i Salsåker står den vid en vägg och växer i bara sand ovanpå dräneringen. Förr vintertäckte jag men inte längre och den klarar sig ändå utmärkt. Sköts liksom hallon.

´Tayberry´

Vill du också odla hallon finns det lite plantor kvar hos BillaBlom. 2 st per längdmeter är lagom. De finska plantorna är mindre storlek så dem är det rabatt på. Just nu 49 kr! Välkommen!

Beskärningstider och potatistider

$
0
0

Bloggandet har legat nere på grund av tidsbrist. Det har varit bröllopsförberedelser och annat vilket fortsätter fram till den stora dagen på lördag. Följ mig gärna på Instagram (klicka på ikonen till höger) så kommer jag att visa bröllopsblommor alla dagar. Förra veckan var det en del beskärningsuppdrag också. Det här trädet i Själevad gallrade jag så det inte blir för tätt när grenarna växer till sig. Man får liksom använda sin fantasi, istället för att vänta tills grenarna är för grova. Då blir det större beskärningssår, som trädet måste lägga energi på att läka. För dig som är ovan att beskära så ta bara tunna grenar. Allt du kan klippa med sekatör är okej och det kan inte bli några större fel som inte går att rätta till i alla fall. Men vet man inte vad man gör och varför är det bättre att låta bli.

Uppbyggnadsbeskuret äppelträd

De första åren efter plantering klipper man in grenarna innan bladen slagit ut, men i detta stadium ska man mest bara gallra ur och rikta grenarna så det inte växer så rakt upp. Träden strävar ofta efter just det, att växa uppåt. Man beskär vid en knopp som sitter på grenens utsida/undersida. Tidigare hade beskärningen gjorts tvärt om och då blev det nya skott rakt upp, så det fick jag rätta till. Trädet ska vara glest så att solen kommer åt frukten, så den blir frisk och god. Beskärningen blir inte klar på ett år, då har jag i så fall skurit för hårt, och då protesterar trädet med en massa nödskott och blir ännu tätare. Samma sak om jag skulle kapa alla grenar rakt av.

Astrakan Gyllenkrok mognar tidigt

Det var redan en del fina äpplen av sorten Gyllenkroks Astrakan, ett av de godare äpplena, tycker jag. I två år till fortsätter jag uppbyggnadsbeskärningen och sedan är det mer sporadiska klipp som behöver göras, så kallad underhållsbeskärning. Åke som ägde trädet ttillsammans med Mona visade också sitt potatisexperiment, odling i en säck. Det verkade fungera alldeles utmärkt. Han hade planterat 3 potatisar i botten av säcken och fyllde på jord allt eftersom de växte. Ska bli intressant att höra hur mycket skörd det blir! Nog är det härligt att kunna plocka egen frukt och potatis!

Oj vad potatisen växer hos Åke och Mona!

Behöver du beskärningshjälp får du gärna höra av dig till 0736-372212, men bara närmaste veckorna, sedan är det för sent för i år. Jag har Grönt Kort i fruktträdsbeskärning med certifiering från RST. Eller kanske du vill gå kurs och klara det själv.  Då kan du gå min kurs till våren. Kommer info här på sidan och hos Sensus studieförbund.

 

 

 

 

 

 

 

 

Självhushållning för kristider

$
0
0

Den som har en trädgård  behöver inte svälta. Oavsett vad som händer och det blir en kris kan man alltid odla sin mat. Jag odlar inte så mycket grönsaker men just nu är det bara att gå ut och plocka ihop till en middag. Närodlat och verklig självhushållning.

Mat direkt från trädgården

Faktiskt har jag flera gånger i sommar ätit bara nykokt potatis med smör till middag. Vår favoritsort ´Amandine´ är så otroligt god och behåller sina goda smak hela vintern. Någon sa att potatis innehåller alla näringsämnen och vitaminer man behöver, så man skulle kunna leva på bara potatis i ett år. Så den som har potatis går det ingen nöd på! För att bäst behålla C-vitaminerna ska man lägga potatisen i kokande vatten.

`Amandine´ delikatesspotatis. Roligt att ta upp potatisen, släta och fina som ägg!

 

Samla egna fröer och spara pengar!

$
0
0

Nu är det bra tid att ta vara på fröer. Istället för att köpa dyra fröer kan du använda dina egna. De flesta blommor bildar frö när de vissnar, det gäller både träd, buskar, perenner och sommarblommor. Frukter innehåller också fröer, till exempel tomater. Just tomatfröer är väldigt enkla att lyckas med att spara. Pillra bara ut fröerna ur en välmogen tomat. Lägg ut på ett papper och låt torka fast. Skriv namnet med tuschpenna på papperet och när det är helt torrt viker du ihop och stoppar i ett papperskuvert eller en papperspåse. Till våren är det bara att lossa fröerna från papperet och så ut dem. Fröerna ska förvaras torrt, då kan de hålla sig i flera år.

Egna tomatfröer

Det är viktigt att du inte tar vara på frön från sorter som har beteckningen F1 i namnet. Sådana är korsade och blir inte lika bra i nästa generation. Jag har t ex en god grön tomat som heter ´Green Kiwi` F1, så den är det inte lönt att jag tar frö ifrån. De fröerna får jag köpa nästa år igen ifrån Impecta. Eller så sparar jag en planta över vintern. Hur man gör det får vi återkomma till.

Den här vallmon har frökapslar som när de börjar bli bruna och spricka upp lite, är mogna för skörd. Bara att ta hela kvistarna och lägga att torka i en papperspåse. Eller direkt ta bara frökapslarna och hälla innehållet i ett kaffefilter, skriva på och tejpa ihop. Ja man minns aldrig vad det är annars.


Äpplen som smakar mer än äpplen!

$
0
0

Äppelfesten har vi nu firat i dagarna två. Rätt mycket besökare trots dåligt väder – äppelkakan och rean lockade kan tro. Hösten är en utmärkt planteringstid och priserna är inte så dåliga heller. Äppelutställningen var liten i år, men det fanns ändå lite variation. Populärt är Esters päronäpple och Konfetnoje med päronsmak. Sedan finns det äpplen med honungssmak, ja till och med hallonsmak. Sorten Suislepp sägs smaka hallonbåtar och zoo-godis. Jag har sorten inympad i ett träd och längtar efter första frukten. Nu fick jag låna en bild från Helena på FB. Och hon intygar att de smakar hallonbåtar! Vackert rödstrimmigt fruktkött och de är härdiga till zon 6. Låter väl som ett toppenäpple.

Suisleppp äpple bild: Helena Ullmark

Några äppelträd har vi kvar hos BillaBlom och du kan plantera så länge inte tjälen har frusit till. Vi har öppet fram till mitten av oktober, men inte så regelbundna tider. Därför bör du ringa eller kolla här under fliken BillaBlom innan du åker. En del perenner, prydnadsträd och buskar, och bärbuskar finns kvar än så länge. Välkommen!

 

 

 

Många goda bär och frukter växer i norr!

$
0
0

Med många frukt- och bärsorter pågår skörden från juli och ända in i oktober. Vad härligt att ta en runda i trädgården och smaka på det som är bäst just nu! I år är mycket sent och de amerikanska blåbären mognar fortfarande. Annars är det nu rätt tid för päron, björnbär och de sena äpplena.

Höstskörd från trädgården

Päronen är av sorten ´Suvenirs´ som är härdig till zon 5 och självfertil så det behövs bara ett träd. Det blir många söta päron varje år, men i år är de små. Jag trodde inte de skulle hinna bli klara, men de får eftermogna inomhus. Och de sibiriska björnbären är så lättodlade, bara att binda upp de höga kvistarna och på hösten klippa bort de som gett frukt. Och inte ge så mycket gödsel. Alla bär mognar inte samtidigt utan ska plockas när de är saftiga och lossnar lätt. Oj, vilken delikatess! BillaBlom har inte många plantor kvar, men mer kommer nästa säsong.

Sibiriska björnbär

Det är första året jag får bär på nya havtornsbuskarna. Ja, hanen ger inga bär, men är nog så viktig. Det blev stora fina bär och inte mycket taggar som besvärar. Hela tiden kommer nya bättre sorter, och de som gäller nu är Eva och Otto. De bären blir större, sötare, vitaminrikare och buskarna tål temperaturväxling bättre än de som finns tidigare. Vintrarna har blivit konstiga numera, med vår när det ska vara vinter och kyla mitt i sommarn nära på, istället. Sådana växlingar har en del växter svårt att klara, då de börjar vegetera och kylan sedan kommer igen. När det gäller havtorn är speciellt hanarna känsliga. Som vanligt då?!! I vilket fall är bären mycket nyttiga så jag har fryst in min lilla skörd och får ta dem som små piller i vinter.

Havtornsbär

Gott av tomatskörden

$
0
0

De finaste tomaterna äter vi förstås upp. På det blå fatet är de gröna min favorit. De blir alltså inte röda, utan bara ljusnar och mjuknar och blir så söta och goda. De blir lätt bortglömda så de hinner förstås mogna ordentligt.  Annars sägs den gula `Sungold´ vara den sötaste, men de gröna är ännu godare. Dekorativt också, med olika färger.

Den gröna ´Green Kiwi´ frö från Impecta är min favorittomat

De stora, spruckna och med skalfläckar blev en supergod tomatsås. Då det är första året med växthus har jag aldrig haft så mycket tomater att det blivit över till sås, så jag prövade ett för mig nytt recpet av Mandelmanns. Å, så gott det blev!. Här är recepetet med mina ändringar.

Hemgjord tomatsås är bäst!

Tomatsås

ca 1 kg tomater mixas slätt, bryn i smör långsamt 1 hackad lök, 2 pressade vitlöksklyftor  och 2 stjälkar finhackad blekselleri och blanda med tomaterna tillsammans med 1 finhackad chilifrukt, mer eller mindre beroende på styrka. Jag hade torkad chili från ifjol. Krydda med 1 1/2 msk salt och 1 tsk strösocker. Koka ihop under ca 30 minuter. Under tiden värmer du glasburkar i ugnen på 100 grader och kokar locken i en kastrull på spisen. Häll upp såsen i de varma burkarna och sätt på locken direkt. När såsen svalnat blir det vakuum i burken så såsen håller sig länge i kyl eller källare,

 

 

 

Så odlar jag för att få persikor i växthuset

$
0
0

I vårt nya växthus är det nu tomt på tomatplantor och det lilla persikoträdet står ensamt kvar. Visst är det härligt med egna tomater och jag kommer att få massor av tomatsås i år. Men det viktigaste är att ett persikoträd får plats. Min dotter har som mest fått 150 stora fina persikor i sitt lilla växthus och nu ser jag fram emot samma sak om några år.

Persika ´Frost´ i min dotters växthus

På min inrådan grävde hon ur 1 m djupt och fyllde i grov sand 0-8 mm och odlar enligt Åkerstedts metod, alltså lägger på färskt gräsklipp varje år. Likadant har vi nu gjort, förutom att vi aldrig lagt jord i växthuset, utan sand direkt. Då behöver vi inte heller markisolering mot tjälen. Se på videon får du förklaringen till varför sand är så bra.

Smarrig hemgjord chilisås av tomatskörden

$
0
0

Grytan kokar lite nu och då, när de inplockade tomaterna fortsätter att mogna. Första omgången gjorde jag tomatsås med Mandelmanns recept som inspiration. Nu ville jag försöka med chilisås, typ som Heinz. Hittade inget recept men man kan ju läsa på förpackningen. Liknande ingredienser som jag använde till tomatsåsen är det i flaskan och tittar jag på chilisås av annat märke har jag prickat av allt jag använde i tomatsåsen. Stjälkselleri hade jag aldrig prövat förr i tomatsås, men oj så gott det blev. Och nog ser det läckert ut innan allt är ihopmixat! HÄR finns mitt tomatsåsrecept.

Ingredienser till tomatsås och chilisås

Men fler ingredienser behövs för en chilisås, det är ättika eller vinäger och på Coops flaska står det även kanel. Jag började med kanelen och nu blev det ännu godare än min första tomatsås. Så gott att med den här såsen behövs inget mer till potatis ris eller pasta. Jag hoppade ättikan, det prövar jag i nästa kok. Och citronsyra som i Coops flaska vill jag inte ha. Onödigt och en del säger att den inte är hälsosam. Samma sak med sockermängden i Heinz, där det står som andra ingrediens, alltså näst mest i vikt av alla ingredienser. Nu har jag gjort min egen supernyttiga sås, som visserligen inte ser ut som Heinz. I den ser man inga frön utan det används säkert mycket köttigare tomater, och min sås får en märklig gulorange nyans då jag blandat i både gula, röda och gröna (mogna) tomater. Men oöverträffat god sås tycker jag det är!

Hemgjord chilisås

Fira potatisens dag med fina paltar och glutenfri efterrättskaka

$
0
0

Idag 26 oktober har vi anledning att fira potatisen, vår trogna följeslagare. Och vilken dag som helst passar dessa recept – prova gärna någon dag. Det sägs att potatis innehåller alla näringsämnen man behöver så man skulle kunna leva på bara potatis i ett helt år. En räddning i nödtider måste den ha varit och i dessa moderna tider kan den vara en räddningsplanka för den som är pank. Den som har en egen jordplätt kan odla sin mat och bor man i stan kan man försöka hyra en kolonilott eller varför inte kontakta en bonde utanför stan och söka praktik eller erbjuda sin hjälp mot att få använda en odlingsruta. I vilket fall är potatis ett billigt livsmedel att köpa, så här kommer två goda receptförslag.

Rosa palt i hjärtform

Palt är en norrländsk maträtt, som liknar kroppkakor. Mycket mättande – därifrån kommer uttrycket paltkoma, som yttrar sig i att man blir trött och däst efter ett stort intag. Dessa rosa paltar gjorde vi första gången till Alla Hjärtans Dag. De går förstås att rulla helt vanliga runda istället för dessa små rosor. HÄR är receptet.

Skär itu de kokta paltarna så den läckra rosa färgen framträder!

Kronans kaka är ett gammalt recept från början av 1900,den innehåller inte mjöl, utan kokt potatis och mandel. Kanske den kom till när det inte fanns något mjöl hemma, utan bara potatis. Kakan är väldigt saftig och god och ingen kan gissa att det är potatis i. Ett plus är att den är glutenfri.

Glutenfri Kronans kaka med potatis

Här kommer receptet.

Kronans kaka 8-9 bitar 175 gr 40 min

100 g mald mandel (jag använde billig mald mandel från Lidl)

2 kokta kalla potatisar ca 150 g, fint rivna

75 g mjukt smör

1 1/2 dl socker

2 ägg

1 1/2 tsk malen kardemumma

Vispa smör och socker poröst, och vispa ner äggen. Blanda i resten ingredienser och häll i en rund form 24 cm eller en fyrkantig 22×22 cm. Klipp till och lägg ett bakplåtspapper i botten så slipper du smörja och ströa. Grädda i nerdre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna och skär i bitar. Fint och gott med bär eller sylt som tillbehör. Jag hade lite hemkokt björnbärssylt som blev toppengott ihop med apelsinsåsen nedan. Elller förenkla med en färdig vaniljsås och riv ner lite apelsinskal i den.

Kallrörd apelsinsås ( kan uteslutas):

2 ägg och 1/2 dl socker och 1 tsk vaniljsocker vispas fluffigt. Riv ner skalet av en halv apelsin och vispa 2 dl grädde och rör ner försiktigt.

Man kan hitta bra recept i gamla kokböker

Receptet jag följde hittade jag i Tidningen Land, men när jag tittade i min gamla receptbok från 1953 (mitt födelseår) fanns Kronans kaka där, i en finare variant och en enkel variant, den senare med mindre med margarin, socker och mandel. Ja så var det, man kanske måste snåla. Något de flesta av oss slipper numera i välfärdssverige.

 

Ett hav av äpplen! Bokstavligt!

$
0
0

Vilken vacker tavla det blev när stormen Ophelia plockade effektivt ner nästan alla äpplen på odlingen Bulmers Orchards på Irland! Bilderna har jag lånat med tillstånd.

Äppelskörd hos Bulmers Orchards

Detta kan man verkligen kalla fallfrukt! Man kan tro att hela skörden blev förstörd, men då regnet bildade en översvämning landade äpplena i vattnet och klarade sig.

Äppelskörden ligger på backen!

Vattnet gjorde också att äpplena samlades ihop när vattnet sjönk undan och de la sig fint till rätta i ett jämnt lager. Bulmers Orchards odlar för att tillverka cider, en känd sort tydligen. Skörden samlas ihop på marken med stora maskiner. Jag hittade en intressant video om deras produktion. Den finns längst ner i inlägget. Absolut sevärd! Fler vackra bilder kommer först här!

Oj vad tjusigt det kan vara med äpplen!

Allt var förberett så förhoppningsvis ligger skörden i jäskar just nu. Även om nu dessa äpplen klarade sig bra, så går det att använda stött frukt till cider.

Äpplen som blir fin cider

Härliga bilder tagna av fotografen Jonathan Ryan var det, och här kan du se från skörd till flaska i  Bulmers video!


Dags att hand om tomatskörden igen. Soffritto blev det denna gång.

$
0
0

Med jämna mellanrum måste jag ta hand om de tomater som eftermognar. Trots att en del blev dåligt har jag fullt upp. Som Farbror Grön tycker jag att det blir mycket att hinna med. Men har man jobbat med odlingen vill man ju gärna få glädje av resultatet också.

Soffritto av tomatskörden

I hallen har det varit trångt med ett torkställning full av tomatplantor. Nu ligger bara själva tomaterna i skålar och mognar mer. Ungefär var tredje dag är det dags att ta hand om det som mognat.

Nu har jag klippt ner alla tomatklasar så hallen är inte längre pin full

Många gånger under året kommer vi att kunna äta vår goda tomatsås av olika slag. HÄR finns recept på min tomatsås och HÄR på min chilisås. Denna gång gjorde jag också en variant av chilisås med lite vinäger, tomatpuré och mer socker än mitt första försök. Bägge goda på sitt sätt, men inte så nyttigt med socker kan jag tänka. Allt är nya recept för mig då jag odlat tomater i växthus för första året och aldrig haft så här stor skörd.

Den här gången provade jag Soffritto, ett recept med mixade grönsaker, men jag tillsatte mycket mer tomatpure och kryddor, som mald chilipeppar på burk. Egen färsk chili har jag visst men burken var snabb att använda. Smaken på röran liknar lite den grönsaksmix jag har ätit på IKEA, som tillbehör till kyckling. Nu är allt stoppat i frysen för att använda till grytor under vintern.

Originalreceptet på Soffritto – krydda upp efter smak!

1 gul hackad lök
3 pressade vitlöksklyftor
1 morot
1 paprika
1 chilifrukt
2 stjälkar stjälkselleri
2 msk olivolja
2 tomater eller mer
1 msk tomatpuré gärna mer
salt och svartpeppar
2 1/2 dl vatten
1/2 pressad citron ( köp på flaska för att spara tid)

Skär morot, urkärnad paprika och chili och selleri i små tärningar. Fräs i oljan tillsammans med löken. Tillsätt tomatpuré, vatten och citron och koka tills det är mjukt. Smaka av med salt och svartpeppar. Om du vill även chilipulver, cayennepeppar eller andra kryddor. Kyl och förpacka i lagom storlek och frys in.

 

Tuff, snygg, goda bär – berberisbusken är en vass favorit!

$
0
0

Bären hänger så vackert röda på min pärlberberis, Berberis aggregata. Förra hösten funderade jag på om de var ätliga och nu vet jag besked. Alla Berberis har ätliga eller i varje fall ofarliga bär. Så nu kan jag fritt äta av min pärlberberis. Syrliga goda små bär, tycker jag.

Pärlberberis Berberis aggregata

Förr användes berberisbären som citronersättning och till både sylt och marmelad då de innehåller mycket pektin, som gör sylten fast. Som färska är de fina att dekorera kakor eller desserter med och nu till Halloweentider passar de förstås extra bra i färg. I invandrarbutiker kan man hitta torkad berberis. Längst ner i inlägget finns några receptförslag (jag har inte provat själv än).

Pärlberberis

Nya snygga berberis-sorter är en verklig prydnad för trädgården. Att en del ger vackra goda bär dessutom är inte dumt, fast alla smakar inte bra. Berberis koreana som klarar zon 5, sägs ha goda kärnfria bär, men även min söta pärlberberis, är väldigt lik med sina små orangeröda syrliga bär. HÄR kan du höra Anders Kjellson berätta om berberis. Bären innehåller mycket C-vitamin och användes förr som läkeväxt mot allt möjligt exempelvis högt blodtryck. Bäret stimulerar immunsystemet och tarmfunktionen, och verkar som en sorts antibiotika ( källa: dietguiden.org). Ja dessa bär måste man ta reda på!

Berberis thunbergii ´Rose Glow´ 1-2 m, vasform med halvhängade grenar

Häckberberis, Berberis thunbergii, ger inga goda bär, men busken finns i många olika varianter och färger. En torktålig och lättskött prydnadsbuske som inte kräver mycket. Visst är den taggig, men som en enstaka färgklick i perenn- eller buskplantering är det inga problem med taggarna. Idag plockade jag alla bär på pärlberberisen och har knappt känt av taggarna. Sorten Berberis thunbergii ´Rose Glow´ med flerfärgade blad är dekorativ hela sommaren. Den sålde slut fort i år, så det märks att den är populär. På våren kan den ha lite torra grenar man får klippa bort. Berberis tål beskärning bra, så skulle busken bli för stor är det bara att klippa ner den på våren innan bladen slår ut. Den limegulgröna Berberis thunbergii ´Aurea´, är lägre och brer ut sig åt sidorna och lyser lång väg. Jag har min strax ovanför en stenmur, så den får hänga ner.

Berberis thunbergii ´Aurea´

Berberis är en tuff buske när det gäller skötseln, men även i stil.  Om man dessutom väljer Berberis thunbergii ´Red Rocket´, rödbladig pelarformad som blir en meter hög, får man ett utropstecken i rabatten. De på bilden är bleka då de växt skuggigt, sol är bäst om man vill ha knallröd färg. Alla Berberis thunbergii är härdiga minst till zon 5, enligt Rydlinge plantskola som har provodling i Skellefteå. Så det är klart att man vill ha minst en berberis i trädgården!

Berberis thunbergii ´Red Rocket´

Recept med berberis-bär
Koka ris med lök, russin, torkade berberisbär och saffran. För mer exakt recept, googla på Iranian Jeweled Rice.

Inlägg med designförslag  med berberis och andra växter kommer.

 

 

Syltfabriken är igång – många olika sorters sylt ska förgylla vintern

$
0
0

När frysarna är fulla blir det dags att koka sylt. Jag äter helst bären naturella, för att undvika socker, men visst är sylt också gott, speciellt hemkokt. Och det finns så stor variation. Först kokade jag lite hjortronsylt och sedan en blandsylt med jordgubbar, blåbär och saften från kokade aroniabär. Aronian vill jag ha med för att den är så extra nyttig, men en del av barnbarnen gillar inte om de känner av aroniabären. Och sedan blev det hallonsylt av skörden från både trädgård och skog, och i samma veva drottningsylt, alltså hallon med blåbär.

Lyx med egen hallonsylt och drottningsylt

Jag kokar med några deciliter vatten och använder pulvret Melatin som både gör sylten tjockare och konserverar. Glasburkarna värmer jag i ugnen på 100 grader och häller i sylten medan den är het. På med locken direkt för när sylten svalnar minskar den lite i volym och det blir vakuum. Så håller sig sylten länge. I matkällarn finns redan hallon/saskatoon/rödvinbärssylt som är ny för i år. Nu är den min favorit. Saskatoonbär sägs passa att koka med havtorn vilket jag inte fått så mycket i år, citron ska också vara bra, men då testade jag att tillsätta lite rödvinbär istället. Om jag minns rätt tog jag 2 delar av vardera hallon och saskatoon och 1 del rödvinbär. Och det blev jättegott. Saskatoonbusken av sorten ´Thiessen´ gav 13 liter bär i år, så det finns möjlighet att prova flera recept. Vill du ha en egen buske får du hålla dig framme på BillaBlom till våren, eller förbeställ om du vill vara säker. Det är toppen att ha många olika sorters bär i trädgården!

Det blev fin skörd av saskatoonbär i år

Som färska tycker jag saskatoonbären är jättegoda men ingen höjdare som frysta, då bör man koka eller baka något av dem. Saskatoonpaj är jättegod. HÄR finns det receptet. och mer info.

Smaskiga saskatoonbär som färska

Matkällarn rymmer nu mycket gott så nog ska vi klara vintern! Krusbärssylt och marmelader från i fjol, chilisås och tomatsås, lingonsylt och lingondricka, aronia/citronsaft, flädersaft och vinbärssaft, det går knappt att räkna. Inlägget med aroniasaftreceptet har varit det mest besökta under hösten. HÄR hittar du det och fler recept. Aronia säggs bli mindre besk om man fryser bären, men jag tror hellre på att de ska hänga kvar på buskarna så länge det bara går. Då bli de en aning sötare. Och som marmelad tillsammans med jordgubbar gör de sig bra.

Gillar man bärplockning som fritidssysselsättning, då har man godsaker hela vintern!

 

Utländska äpplen eller svenska äpplen

$
0
0

Vem kan förklara varför man skulle äta utländska äpplen?  De utländska äpplena är inte alltid billigast heller. Men de svenska är alltid godare. Det beror på vårt svalare klimat. Kolla på videon längst ner vad som fanns i butiken. Skandinaviens  nordliga läge kombinerat med Golfströmmens värme ger de bästa odlingsvillkoren för att få mycket antioxidanter. Och en långsam mognad ger mer smak. Lätt att känna om man jämför. Och så är jag emot att man ska frakta mat över halva jordklotet om vi själva kan producera den maten.

Svensk frukt och bär är godare och innehåller mer antioxidanter än importerade dito

I Sverige äter vi 2,5 kg äpplen per person och år, men bara 1 av 4 är svenskt. Mer och mer vill vi svenskar ha närodlat och svenskt odlat, för vi vet att Sverige producerar bra mat. Vårt svala klimat och kalla vintrar gör också att vi behöver mindre med bekämpningsmedel. Det finns över 200 äppelsorter i Sverige och här i norr kan vi odla väldigt många sorter om vi väljer av dem som kommer från Blomqvists plantskola i Finland, där träden odlas på våra breddgrader. Till exempel den ryska Konfetnoje som har lite päronsmak och är ett av de äpplen som är populärast vid äppelprovningsdagen varje höst på Blomqvists plantskola. Ett friskt träd som klarar zon 5-6. Den sorten och flera andra utvalda har vi beställt till BillaBlom inför våren 2018.

När jag köper svenska äpplen i affären föredrar jag Ingrid Marie och Aroma. Den senare får jag också en del av i trädgården när det är bättre äppelår än detta år. Varken Aroma eller Ingrid Marie är härdiga mer än till zon 3-4, men med en svagväxande grundstam (rot) ex B9, B 118 eller P 60 kan man lyckas. Vi tar hem dessa til BillaBlom på beställning.

 

 

Snyggaste chilifrukterna!

$
0
0

Mmm…äntligen fina chilifrukter i år. Som du nog märkt gillar jag bäst det dekorativa i trädgården. Att det är ätligt kommer i andra hand. Den här chilin ´Jamaican Bell´, är faktiskt bäggedera. En mild frukt som går att fylla med lite ost och ugnsbaka. I år fick chiliplantorna stå i nya växthuset och fram mot hösten kom dessa klockor. Som du ser har jag också tagit vara på frön, för dessa fina klockor vill jag ha varje år! Jag hade gärna övervintrat plantan inomhus, men jag fick löss i växthuset, så dem vill jag inte ta inomhus med chiliplantan. Så den ligger nu i komposten.

Ding-dong! Dekorativa chilifrukter!

Redan i januari kan det vara bra att så chiliplantorna. Om man har lämplig belsysning i så fall. När vi för något år sedan besökte Kreta Botaniska trädgård nära Chania i augusti fanns denna vackra planta. Som trivdes utomhus förstås. Här är det tur att min får stå i växthus. Vid ett restaurangbesök på Kreta tog jag vara på frön av en god bifftomat. Ett kul minne från semestern. En sådan planta hade jag också i växthuset i sommar och det blev stora fina tomater, som mognade väldigt sent. Säkert en sort som behöver en lång sommar och mer värme än vad vi kunde bjuda på i år. Frön finns kvar från den också och nästa år ska jag så den riktigt tidigt. Visst hoppas vi på en bättre sommar!

Chili ´Jamaican Bell´ stor som en buske i Kreta botaniska trädgård. Inte riktigt färdigutvecklade frukter.

Viewing all 361 articles
Browse latest View live